Схемата ДПС

Антоний Гълъбов Последна промяна на 23 януари 2015 в 10:30 16427 13

Масовото подценяване на ДПС се превръща в проблем за българската политическа система. Тук не става въпрос за онези, които съзнателно или не, но винаги са обслужвали интересите на архитектите на т.нар. българския етнически модел. По-голямата част от тях знаят много добре как този политически проект гарантира собствените им интереси. Става въпрос за огромното мнозинство от българското общество, което остава под въздействието на тази политическа схема. Изминалите двадесет и четири години от създаването на Движението се оказаха недостатъчни, за да бъде намерено ефективно демократично противодействие спрямо схемата ДПС. През тези години първоначалният проект се разви и укрепна, изгради своя социална база и, преди всичко, собствена корпоративна култура. Днес позитивното преодоляване на схемата, върху която се развива ДПС изглежда все по-трудно.

ДПС функционира много повече като корпорация, отколкото като политическа партия. Корпоративната култура на Движението е достатъчно добре изградена, за да поддържа убедително двойнствения му образ. Формално, Движението е уважавана в Европа либерална формация, последователно отстояваща правата на малцинствените общности в България. АЛДЕ цени високо приноса на ДПС. През 2009 година ДПС успя да пренасочи около 200 000 гласа в подкрепа на другия „либерален” субект в България – НДСВ и по този начин демонстрира готовността си за партньорство с европейски мащаби. Един месец по-късно ДПС „прибра” тези гласове и осигури отпадането на НДСВ от българския парламент, а след това и от политическия живот на страната.

На отминалите европейски избори ДПС регистрира много добър резултат, а независимо от идеологическите си различия, европейските политически семейства продължават да се интересуват преди всичко от това дали котката лови мишки или не. Днес единственият председател на комисия в Европейския парламент е представител на ДПС. Не само европейските либерали са готови да възприемат ДПС според официалното портфолио на корпорацията. Мнозина продължават да смятат, че Движението е партия, която искрено се опитва да защитава правата на различни малцинствени групи. Този тип европейски либерализъм е част от проблема, пред който се изправяме днес.

В разстояние на много години ДПС остана единствената партия, която системно и последователно подготвяше своите млади кадри. Няма съмнение, че тази вътрешна политика даде резултати. В много отношения „младежите” на ДПС изглеждат по-добре подготвени от представителите на останалите младежки политически съюзи. При по-внимателно вглеждане в техния профил не е трудно да се види, че те приличат повече на младите кадри на турския политически елит, но и това, само по себе си, не е толкова тежък проблем.

Проблемът е в това, че оцеляването на ДПС в сегашния му вид, означава, че политиката на интеграция в България търпи поражение. Корпорацията продължава да работи ефективно само доколкото няма съществена промяна в качеството на живота на онези, от чието име Движението се оказа най-дълго участвалата в изпълнителната власт партия, която неизменно е била в законодателната и местната власт. Представлявайки онези, които не са равнопоставени, Движението успя да усъвършенства до край този тип политическо двуличие – да говориш от името на бедните и онеправданите, за да запазиш собственото си богатство, и по възможност да го увеличиш. Този цинизъм винаги е бил съизмерим единствено и само с комунистическата реторика и „революционна практика”.

Но проблемът не е само и единствено в корпоративната стратегия на ДПС. Ако ставаше въпрос само за едни лоши хора, които са намерили призванието на живота си в това да се възползват от неграмотността, страха и бедността на друга група от хора, това би могло да бъде прието за нормално в едно общество, което все още не е навлязло във феодализма. Всъщност, стратегията на ДПС се оказва през всички тези години удобна за толкова много други политически амбиции, че никой искрено и решително не иска да сложи на край на този тип експлоатация. В резултат от всичко това, всеки опит за формулиране на системните проблеми, свързани със съществуването и дейността на ДПС, бива „етнизирано”, превърнато в цел на нова игра на огледала, която почти винаги завършва с минимален, но видим напредък в полза на Движението.

Другото лице на ДПС е много добре познато на всички, които наблюдават развитието на тази схема. То няма нищо общо с либералната политика или политическите декларации на ръководството на Движението. Именно това друго лице винаги е било обърнато към избирателите на ДПС. През всички тези години, предизборните кампании на Движението винаги са били организирани по модел, който няма нищо общо с демокрацията. Дисциплината в редиците на ДПС винаги е имала своята цена, платена най-често с парите на всички ни.

Няма съмнение в това, че схемата ДПС работи ефективно. Резултатите го показват ясно – след всеки мандат в коалиция Движението разширява своята електорална география. Приемайки да не излъчи областни управители в районите, където е спечелило най-много гласове, Движението номинира областни управители в райони, където никога не е имало съществено присъствие. А на следващите избори ДПС вече има свои представители в съответния район.

Така стигнахме до сегашния момент, в който от опозиция, чрез публично обявената си подкрепа за едно или друго решение на управляващото мнозинство, ДПС успява да формира дневен ред. Следвайки своята собствена корпоративна стратегия, Движението ще продължи да противодейства на усилията на мнозинството да ограничи влиянието му, като подкрепя определени, най-често проблематични за единството на управляващите позиции.

Атаката срещу министър Москов изглежда напълно оправдана – една партия, която се определя като либерална, изповядваща евро-атлантическите ценности, изглежда напълно справедливо възмутена от думите на министъра. Чрез реакцията си ДПС отново се противопоставя на Патриотичния фронт, но все по-често – едновременно с атаките срещу Реформаторския блок. Отношението към ГЕРБ остава публично неутрално, докато АБВ просто е посочена като лява политическа формация. Изглежда, че всичко е наред, но всъщност не е така.

Думите на министър Москов са напълно неприемливи в една нормална, демократична страна. Никой не може да си позволи подобно публично говорене. Няма значение, че именно това говорене осигури на министъра очаквано висока обществена подкрепа. Нямат значение и идеите му за реформа. Той прекрачи граници, които старателно биват охранявани. Но онези, които имат моралното право да оценят негативно действията му не са сред лидерите на ДПС.

През тази година приключва Десетилетието на ромското включване. Преди десет години, в навечерието на парламентарните избори, НДСВ разчиташе на тази инициатива, за да си осигури подобаваща ромска подкрепа. След това години наред не бе направено почти нищо, за да бъдат решени проблемите на онази група от роми, която наистина живее на ръба на оцеляването. През повече от осем от тези десет години ДПС управляваше пряко структурата в Министерски съвет, която би трябвало да реализира политиките на интеграция. Значителните финансови средства, които бяха осигурени за Десетилетието потънаха незнайно къде, а ситуацията в ромските гета вече изглежда извън контрол.

При тези условия, и без подкрепата на БСП Движението ще продължи да следва сценария си. Ако изобщо се стигне до вот на недоверие на министъра, това ще предостави още една възможност за ДПС да заяви своята подкрепа за евро-атлантическите ценности. Проблемът обаче е в това, че декларациите от този тип не могат да компенсират реалната политика, водена от Движението през изминалите повече от двадесет години. Схемата ДПС работи, но само доколкото интеграцията на българското общество остава част от политическата криза. Докато партия като ДПС продължава да формира представата за българската партийна система, симпатиите към националпопулизма ще продължат да нарастват. Тъй като те винаги са били двете страни на една и съща монета.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 12:03

ЛИБЕРАЛИ ЛИ ?Де гьостерица,де,фалшименти долни!ПРЕВЗЕХТЕ ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ,СЪСИПАХТЕ ИКОНОМИКАТА,СЛОЖИХТЕ НЯКОЛКО ПРОДАЖНИ ГЯУРИ НАЧЕЛО,ДА ОТНАСЯТ ПСУВНИТЕ,И ВСЕ ПОВЕЧЕ НИ ИСЛЯМИЗИРАТЕ! и БОГ И АЛЛАХ ЩЕ ВИ НАКАЖЕ ЛИЧНО ! БОЛЕСТИТЕ ВИ ИДВАТ! оТ БОГ НЯМА ДА СЕ СКРИЕТЕ ПО ЯХТИ ,БАНКИ И ОФШОРКИ! АНАТЕМА!ДО ДЕВЕТА РОДА !

25.01 2015 в 02:54

На Москов кой ли не му се изреди. И какво толкова каза? Каза нещо, което всички знаят. Не можело така да се говори в една демократична държава, моля ви се. България нито е демократична, а още по малко е държава. В демократичните държави 12-13 годишни деца не раждат, а ако се случи - изнасилвачите ги вкарват в затвора. Не може в демократична държава мъже, които не могат да броят до десет да имат по 14 деца. Циганите са жертва, защото по Живково време ги превърнаха в машина за раждане на деца. Заравихте ли, бе хора, че много бързо трябваше да станем 9 милиона.
Та значи така Москов не можел да говори, а Местан може да ходи да се дупи на Ердоган? Може да крадат и в коя нормална държава ченгета като Местан са в парламента? Корпорацията ДСП е проруска партия и участва в сценарий за стабилизиране на Блгария. Доган е лицето, зад него е КГБ - това не го ли разбрахте. Доган, Местан, Пеевски нямат нито акъл, нито ресурс да правят това, което правят ако зад тях не стоят други сили. Псувните няма да помогнат, не ни предстоят добри неща.

24.01 2015 в 13:14

Добро словоизлеяние. Няколко въпроса:
1. Кое е това, което прави ДПС корпорация, а останлите субекти в политиката- политически партии?
2. До скоро ДПС бе обвинявано, че защитава турците, днес защитава Ромите, утре ще са каракачаните, в други ден власите и тнт. Тогава ли ще осъзнаете, че приказките не са бош лаф?
3. Кой може КОНКРЕТНО (повтарям) КОНКРЕТНО да ми каже, защо е целия негативизъм срещу единствения обединител в страната?

23.01 2015 в 19:23

И аз смятам, че е жалко, че Доган не е българин, защото ако не беше толкова целеустремен да предизвика геноцид и да потурчи страната ни с медии и лайфстайл, а беше българин и му пукаше за България поне на половина колкото в момента му пука за Турция и за отмъщението за възродителния процес, нямаше да сме толкова деградирали като нация. Следя ходовете на ДПС от 2000-та всичко се прави с цел народа ни да стане по-глупав, по-егоистичен, по-разкрепостен, безхаберен и беден и лицемерен губещ своята религиозна идентичност и исторически достойнства. Правят си сериозен и успешен експеримент и то не българи, а турци. Фактите говорят даже турчин мултак ни дресира културата втори мандат.

23.01 2015 в 17:08

"Жалко, че Доган не е българин :)"

Защо да е жалко? Ако беше българин с какво би ни помогнало това? Да не би българските турци да са цъфнали и вързали? Щеше да си е същия престъпник заслужаващ единствено въже или кол!

23.01 2015 в 16:14

До L.M.: Агентурните кадри нямат етни4еска принадлежност !

23.01 2015 в 14:52

Задкулисието нарежда на ДС агент Павел да търси всякакви поводи за дестабилизиране на държавата чрез всевъзможни провокации, включително чрез гаври с достойнството на нашия онеправдан и измъчен народ - ден подир ден ! Мъка им е, че не не са директно във властта и не могат да крадат !

23.01 2015 в 12:51

Всички ДеПеСа-ри да ми ядат кура.
На юг е турция. Да се изнасят като тук не им харесва.

23.01 2015 в 12:17

Стига с тоя Москов бе! Какво толкова е казал - сподели ни, че някои желаят да живеят като скотове. Това не е ли така? Като какви да ги оприличи или да мълчи като всяка медия по темата? Мутрата оприличи целия народ като лош матрял ама не му искаха оставката, задето се погрижи да остане такъв, чрез разбитото образование. Заради ромите столицата се напълни с боклуци на улиците и хората свикнаха да живеят в мръсотия. Вече фалиралата и циганизирана провинция ни заля и със селтаци и съвсем заприлича на кофа тази наша Кофия.

Проблемите са, че едни и същи кримки се редуват да подменят гласовете на хората маскирайки лъжата със соц. проучвания на разни съдени и днес за неправомерна употреба на името си агенции като Галъп. http://bivol.bg/gallup-kuncho.html Тези жалки същества безнаказано източиха държавата и разбиха живота на населението, а мен вече няколко месеца ме занимават с човек, който нарича нещата с истинските имена.