Как премина визитата на Румен Радев в Армения (снимки)

Георги Коларов - Ереван 15 февруари 2018 в 09:10 4536 0

Снимка Георги Коларов

По време на визитата си в Ереван българският президент Румен Радев проведе разговори с арменския си колега Серж Саркисян, които оставиха впечатление за взаимно разбирателство и перспективи за бъдещо задълбочаване на отношенията.

Срещите на българския президент на хълма Цицернакаберд, в президентството, в Парламента, в Министерския съвет убедиха домакините в желанието на София да направи необходимото за реализация на общия потенциал за развитие на българо-арменското партньорство, с цел стабилизация на диалога на Ереван с ЕС и НАТО.

София ще съдейства за сближаването на Армения с ЕС, основно за привличане на европейски инвестиции, а също и за опростяването на визовия режим за арменските граждани.

Армения ще съдейства за диалога на България с ЕАЕС, основно в сферите на търговията, туристическия обмен и недвижимите имоти.

Бойко Борисов даде интервю за азербайджанска информационна агенция в деня на срещата на двамата президенти в Ереван.

Той практически повтори думите на Румен Радев на пресконференцията в президентския дворец, в присъствието на Серж Саркисян, че конфликтът в Арцахе може да бъде решен само по мирен път, чрез активен диалог между двете страни.

През юли тази година България ще бъде домакин на Българо-арменски бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени конкретни проекти от взаимен интерес, а в резултат на подписаните споразумения в Ереван ще бъде подписан и Меморандум за сътрудничество между Асоциацията на индустриалния капитал в България и Съюза на работодателите в Армения.

Меморандумът ще улесни достъпа на арменски професионалисти до трудовия пазар у нас, както и двустранния технологичен обмен.

Снимки: Георги Коларов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!