Кабинетът в писмо до Брюксел: „Южен поток“ не нарушава правилата на ЕС

OFFNews 25 юни 2014 в 22:21 6516 16

Пламен Орешарски

При структурирането на проекта „Южен поток“ няма нарушения на законодателството на ЕС. Това става ясно от позицията на правителството, която ще бъде изпратена до Брюксел по повод наказателната процедура на ЕК за нарушения в проекта „Южен поток“.

Сключеното през 2008 година споразумение предоставя изключителни права, концесия или обществена поръчка на „Южен поток България“ АД за проектиране, финансиране, строеж и експлоатация на газопоровода, който ще бъде собственост на компанията, става ясно от позицията на кабинета.

Създаването на дружеството с решение на правителството през 2010 г. не нарушава разпоредби от законодателството на ЕС. Що се отнася до възлаганите от дружеството договори, те не нарушават принципите срещу дискриминация и прозрачност и прилаганите от „Южен поток България“ АД правила са в съответствие с тези принципи, допълват от правителството.

В писмото на ЕК до България, с което се започва наказателната процедура на Комисията срещу страната ни, са повдигнати три въпроса, по които са изразени опасения за възможни нарушения по отношение на определянето на дружеството за проектант, оператор и собственик на тръбопровода, компетентността на България да сключи споразумение с Русия за проекта „Южен поток“ и възложени от „Южен поток България“ АД обществени поръчки.

Освен това ЕК посочи като непрозрачна процедурата за избор на строител на газопровода – консорциума „Стройтрансгаз“, в която влиза руската „Стройтрансгаз“ със собственик Генадий Тимченко, който попадна в списъка със санкционирани руснаци от страна на САЩ.

Заради проекта „Южен поток“ на първо четене бяха приети промени в законодателството, според които е въведено определение за морски газопровод. Така на практика проектът излиза извън обсега на Третия енергиен пакет.

След изпращането на уведомителното писмо до България тече едномесечен срок, в който правителството трябва да даде своето становище по поставените въпроси.

Уведомителното писмо за започнала наказателна процедура срещу България беше последвано от решението на премиера Пламен Орешарски да обяви спирането на проекта „Южен поток“ до изясняването на нарушенията в законодателството на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!