Quantcast

Йотингер: „Южен поток” да бъде спрян, докато не влезе в съответствие с европейските закони

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2014 в 12:48 2509 7

Гюнтер Йотингер, европейски комисар за енергетиката

Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС.

Това заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.

„Проектът „Южен поток” трябва да бъде преустановен до пълното му съответствие с европейското законодателство”, посочи Йотингер по време на кръгла маса за енергийната политика на ЕС.

Във вторник руският президент Владимир Путин призова строежът на газопровода да не бъде политизиран, като отбеляза, че той е в полза както на Русия, така и на ЕС. Путин обяви, че САЩ се опитват да спрат проекта и това било "обикновена борба на конкуренцията".

Още в средата на юни еврокомисарят обяви, че преговорите между ЕК и Русия за строежа на газопровода са прекратени. Причината беше, че руската страна оспорва европейското законодателство, което било в разрез с правилата на Световната търговска организация.  

От Еврокомисията поискаха договорите, подписани между Русия и държавите транзитьори в „Южен поток“, да бъдат преразгледани. От ЕК посочиха, че третият енергопакет, който забранява една компания едновременно да добива, транспортира и реализира газ, ще насърчи конкуренцията.

От „Газпром“ обаче са категорични, че третият енергопакет е дискриминационен по отношение на руския газов холдинг на европейските пазари.

„Европейската комисия не е против проекта „Южен поток” и ние нееднократно сме заявявали това. Но този проект не е приоритетен, понеже не обезпечава диверсификацията на газоснабдяването в Европа”, заяви тогава председателят ЕК Жозе Барозу.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2014 в 21:08

Еми накрая всички други участници ще построят своите отсечки и България ще бъде принудена да се включи.

25.06 2014 в 20:41

Че и пръст размахал!

25.06 2014 в 16:20

Гена OMV е частна компания тя не представлява държавата Австрия ако ЕК реши да издърпа ушите на австрийците ще го направи. И те няма много да му мислят преди да спрат проекта( ЕС каза на Австрия кой може да я управлява пък за една тръба ли ще се дърпат). Поредната глупост на милер, но комунделите си мислят че всичко става като в Евразия. Незнам путин тъп ли е или идиота милер така му лиже задника че се прави, че невижда дебилщината му.

25.06 2014 в 14:16

OMV не е на "снаа ми Гюрга"...

25.06 2014 в 14:14

OMV подписа, не Австрия. Все едно аз да подпиша договор и да кажа, че България е подписала.

25.06 2014 в 13:56

Австрия вчера подписа за "Южен поток", но нещо не чувам да се говори за санкции срещу нея...

25.06 2014 в 13:34

Йотингер ще е пак еврокомисар,каза Меркел и вероятно така и ще стане.От това следва,че отстъпление за Южен поток няма да има и с това трябва не само ние да се съобразим,но най-вече-Путин.