Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Кабинетът ще повишава грамотността с кътове за четене в метрото и кината

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 15:34 2618 2

Създаване на кътoве за четене на обществени места като метрото, жп гарите и кината, провеждане на училищни инициативи за подаряване и размяна на детски и юношески книги – това са част от мерките в плана за 2015-2016 г. за повишаване на грамотността, приети на заседанието на Министерския съвет. 

Стратегията си поставя за цел до 2020 г. от програмата да бъудат обхванато 90% от децата в детска градина от 4-годишна възраст до постъпване в първи клас, до 30% намаляване на дела на 15-годишните ученици с постижения под критичния праг PISA, увеличен брой на завършилите курсове за ограмотяване на възрастни, които продължават обучението или образованието си.

Една от мерките в плана за 2015-2016 г. включва организирането на публични инициативи за ангажиране на лидери на общественото мнение с проблемите на грамотността.

Ще се разработва и образователен стандарт за усвояване на книжовен български език. За декември 2016 г. е планирано провеждането на онлайн състезание „България пише“, в което е планирано да се включат 100 000 души. В документа са включени и национални инициативи за четене на книги като „Бъди грамотен“, „Малкото голямо четене“ и др.

Заложени са още дейности като организиране и провеждане на Национална седмица на книгата, Национален маратон на четенето и онлайн кампания за номиниране на детска книга. Сред мерките е и организиране на срещи с автори за представяне на книги и провеждане на дарителска кампания за обогатяване на библиотеките в училищата и в читалищата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвижда се организиране на национално външно оценяване на четивната грамотност на учениците в V клас, както и такова за функционалната грамотност на учениците от IX клас. Според плана България ще участва в международни изследвания на грамотността (PIRLS, PISA), както и провеждане на национални изследвания.
За реализирането на стратегията ще бъде направена електронна страница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!