Проучване доказа, че богатите четат повече

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 18:44 4294 5

Британско проучване на навиците за четене доказа, че богатите четат повече книги в сравнение с бедните, съобщи "Гардиън".

Проучването е проведено от Книжното дружество сред 1500 британци. Анкетираните са разделени на 4 групи – АВ, в която влизат хора с най-висок социално-икономически статус, следвана от С1 и С2, а DE е групата с хора с най-нисък социално-икономически статус.

Изследването показало, че 27% от хората в група DE никога не са отваряли книга, докато в група АВ те са 13%.

62% от хората в група АВ четат ежедневно или веднъж седмично. В същото време четящите всеки ден или веднъж седмично в група DE са 42%.

85% от участниците в група АВ посочват, че четенето подобрява живота и настроението им, докато същото е вярно за 69% от хората в група DE.

Проучването показва връзка между нищетата и нечетенето на книги, категорични са от Книжното дружество. Тези, които никога не са чели, живеят в по-бедни райони, имат повече деца и живеят в мизерия, коментират те.

Близо една пета от анкетираните (18%) казват, че никога не са чели книга, а 56% вярват, че компютрите и интернет ще заменят хартиените носители през следващите 20 години, показва още проучването на Книжното дружество.

Това мнение е дори по-често срещано сред участниците на възраст между 18 и 30 години. При тях процентът достига 64, обясняват те.  

27% твърдят, че предпочитат ровенето в интернет и социалните медии пред четенето на книги, като отново сред хората между 18 и 30 години процентът е по-висок - 56%.

Една пета (20%) от участниците в проучването никога не са си купували книга на физически носител. 76% от хората са отговорили, че предпочитат хартиения носител пред електронния.

„Истината е, че сме 2013 г., а не 1813 г. Имаме електричество, можем да си купуваме ДВД-та и да гледаме телевизия, вместо да четем книги. Книгите са за по-старото поколение, младите като цяло не четат“, казал на анкетьорите един от участниците в проучването.

Близо половината от запитаните (49%) твърдят, че много обичат да четат, а 23% се посочили, че "се наслаждават умерено". 36% пък са посочили, че често започват да четат, но им доскучава, а 35% не могат да намерят време за това, допълват от дружеството. 

Изследването хвърля светлина и върху връзката между четивните навици на едно семейство и бъдещото отношение на децата в семейството към четенето. Цели 89% от анкетираните, чиито родители са им чели книги, докато са били малки, сега четат на своите деца. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 11:16

Ако проучването се направи у нашата иначе хубава и прекрасна държавица - със сигурност ще покаже други резултати. А, как мислите?

12.03 2014 в 20:10

Мдаааа, точно тука, в този, да го наречем форум, много са нечетящите бедни. Трола няма нужда от четене - пет реда опорни точки, посока-Борисов(за сега), и си е само писател.
Хахахахахахахахахаха

Баси нещастието са тея мърльовци. Да паднат до плоско праскане на тъпотии, предизвиквайки омраза към себе си. Крият монитора от децата, от майка си... Нощем сънуват Кутев, Станишев, стотинки, тояги..
Хахахахахахахахахахахахаха

12.03 2014 в 20:01

Тука богатите не четат, само правят вестници.

На други пък четенето не им понася - едно винету и толкова.

12.03 2014 в 19:54

Естествено. Проучването е в Англия.
Тука е точно обратното.
Хехехе, жалко... ма верно.

12.03 2014 в 19:50

А не е ли по вероятно, начетените да са по богати?