Кабинетът прие Националната здравна карта, няма да се прекратяват договори с болници

OFFNews 29 май 2018 в 16:40 3457 0

Снимка БГНЕС

Кабинетът одобри днес Националната здравна карта. В нея е посочен необходимият брой болнични легла в страната, както и забрана за включване на нови болници, когато съществуващият брой на територията на дадена област превишава конкретните потребности.

В Националната здравна карта се определя още броя на лекарите, лекарите по дентална медицина и специалистите по здравни грижи, които са необходими в страната. 

След приемането на Националната здравна карта няма да се прекратяват договори с лечебни заведения, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

"С тези анекси ще коригираме отношения си с болничните заведения, но няма да преустановяваме работа с тях. С тях ще отразим всички параметри на новата карта. Това ще стане до началото на месец юни, след като тя бъде публикувана в Държавен вестник. Анексите ще са само там, където има нужда от промяна на първоначално подписания договор на базата на областните карти и регионалните и националните потребности - тогава, когато още не беше ясна новата Национална здравна карта".

Той обясни, че новоприетата Национална здравна карта има действие от една година и догодина ще бъде приета нова. 

Към предложените първоначално 32 872 болнични легла са прибавени 608 легла за активно лечение. При 75 процента използваемост със сигурност се гарантира нивото на хоспитализациите от миналата година, подчерта Ананиев. 

По думите му така разписана здравната карта ще позволи всеки трети българин да може да мине през болница. 

За тази година са предвидени със 100 000 повече хоспитализации. Ще следим капацитета на лечебното заведение, така че да не се допуска в едно легло да лежат по пет души едновременно. Това ще го следим през информационната система и отчетите на лечебните заведения, обясни зам.-министър Бойко Пенков. 

Той обясни, че с въвеждането на Националната здравна карта няма да се слагат табелки на леглата, а ще се гледа капацитетът на лечебното заведение, клиниката или отделението и в тях ще се лекуват хора, без значение от броя на леглата в дадено звено, както беше досега.

Ако в едно отделение има пет легла, но желаещите са шест, ще бъдат обслужени всички, като на лечебното заведение ще му се плати допълнително за извършената дейност, увери Пенков. 

Здравният министър допълни, че финансирането на лечебните заведения е на база извършена дейност, а не на брой легла, като подчерта, че пациенти няма да бъдат връщани от болниците. 

По повод изказването на премиера Бойко Борисов за корупцията в здравеопазването Ананиев коментира, че средствата, разпределяни от Здравната каса, не се използват по най-ефективния начин и в някои болници има някои недобри практики. 

"Влезли сме в 21 болници заедно с прокуратурата за проверки на обществени поръчки, медицински консумативи и т.н. При всички случаи има нерегламентирани практики и на едното, и на другото място. И тези практики сигурно имат своята причина и с новия модел и искаме да направим така, че да изчезнат и парите да отиват за лечение за гражданите и за увеличаване на заплатите на болничните служители, а не да се търсят други начини да не рухне даденото лечебно заведение", каза Ананиев.

По думите му в момента се разработват два проекта, които целят намаляване на тези лоши практики. Единият е единната здравна информационна система, а другият е т.нар. електронна платформа за провеждане на обществени поръчки за лекарства и медицински изделия, обясни Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови