Кабинетът предложи патриархът да получи орден "Стара планина"

OFFNews 13 октомври 2015 в 15:22 2682 2

Снимка БГНЕС

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми, обясниха от правителствената пресслужба решението на кабинета.

Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство, допълниха оттам.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови