Кабинетът предложи патриархът да получи орден "Стара планина"

Последна промяна на 13 октомври 2015 в 15:22 1860 2

Снимка БГНЕС

Правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да награди патриарх Неофит с орден „Стара планина“ – първа степен по случай неговата 70-годишнина и за изключителните му заслуги към България.

От избирането му начело на Българската православна църква Негово Светейшество неведнъж се прояви като истински духовен пастир на своето паство. С много такт и постоянство той наставлява и подкрепя нуждаещите се по пътя към Бога, призовава нацията към любов, единство и състрадание в дните на обществени изпитания и природни катаклизми, обясниха от правителствената пресслужба решението на кабинета.

Още преди да бъде избран за патриарх, в смутните времена на разкол, като Левкийски епископ, говорител на Светия Синод и Русенски митрополит, дядо Неофит бе един от стожерите на каноничния синод на Българската православна църква и ревностен радетел на възстановяването на нейното единство, допълниха оттам.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски“, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод на неговата 65-годишнина“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2015 в 16:06

Не виждам нито един български духовник да се съпротивлява на опитите Православието да бъде превърнато във новата болшевишка идеология. Напротив, виждам как услужливо продават вярата на хората за рубли. Не са за ордени такива хора.

13.10 2015 в 19:02

Ордена с полковнически или генералски лампази върви?
-----
Един духовник има в изстрадалата ни държава и се казва отец Иван, а тия кокумявки с килимявки са долнопробна комунделна сган!!!