Патриарх Неофит: Нека помним, че свободата ни е дар от Бога

OFFNews 03 март 2014 в 12:23 3321 3

Патриарх Неофит изрази преклонението си пред силата на духа и героизма на всички взели участие в борбата за освобождението на страната ни.


„Нека не забравяме техния пример. Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен; че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме", призова Патриархът.

Патриарх Неофит подчерта, че днес отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни хора, жертвали живота си за всяка педя българска земя. „Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ.“, каза Негово Светейшество.

"В православните храмове на свободна и признателна България отправихме молитва към Бога: да спомене в Своето царство Царя-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на поробеното ни отечество.“, обясни Патриархът.

"На днешния празник подобава да отдадем заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата като св. Николай и св. Георги Софийски, св. Висарион, епископ Смоленски, св. Игнатий Старозагорски, св. Злата Мъгленска; на баташките и новоселските мъченици; на саможертвата на априлските въстаници и смелите опълченци, на будители и просветители като преподобни Паисий Хилендарски и св. Софроний, епископ Врачански, йереи, монаси, монахини, учители и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Иисуса Христа, надеждата за избавление и любовта към угнетените чеда на Майка България", каза Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!