Патриарх Неофит: Нека помним, че свободата ни е дар от Бога

OFFNews Последна промяна на 03 март 2014 в 12:23 2531 3

Патриарх Неофит изрази преклонението си пред силата на духа и героизма на всички взели участие в борбата за освобождението на страната ни.


„Нека не забравяме техния пример. Нека помним, че свободата ни е дар от Бога - дар изстрадан и измолен; че всичко става по Негово съизволение, че чрез Него "живеем и се движим, и съществуваме", призова Патриархът.

Патриарх Неофит подчерта, че днес отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни хора, жертвали живота си за всяка педя българска земя. „Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ.“, каза Негово Светейшество.

"В православните храмове на свободна и признателна България отправихме молитва към Бога: да спомене в Своето царство Царя-Освободител Александър Втори и хилядите български опълченци, руски, украински, белоруски, румънски и фински воини, пожертвали живота си за Освобождението на поробеното ни отечество.“, обясни Патриархът.

"На днешния празник подобава да отдадем заслужена почит и на всички мъченици и изповедници за вярата като св. Николай и св. Георги Софийски, св. Висарион, епископ Смоленски, св. Игнатий Старозагорски, св. Злата Мъгленска; на баташките и новоселските мъченици; на саможертвата на априлските въстаници и смелите опълченци, на будители и просветители като преподобни Паисий Хилендарски и св. Софроний, епископ Врачански, йереи, монаси, монахини, учители и на всички българи в чиито сърца не е угаснала вярата в Иисуса Христа, надеждата за избавление и любовта към угнетените чеда на Майка България", каза Неофит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.03 2014 в 13:01

Исая 1

...2 Чуйте, небеса, и дай ухо, земьо. Защото Господ говорил, казвайки : Чада отхраних и възпитах; Но те се разбунтуваха против Мене.

...4 Уви, грешни народе, люде натоварени с беззаконие, Роде на злодейци, чада, които постъпвате разтлено! Оставиха Господа, Презряха Светия Израилев. Отделиха се и се върнаха назад.

...7 Страната ви е пуста, градовете ви изгорени с огън; Земята ви - чужденци я пояждат пред очите ви, И тя е пуста като разорена от чужденци.

...9 Ако Господ на Силите не би ни оставил малък остатък, Като Содом бихме станали, на Гомор бихме се оприличили.

...13 Не принасяйте вече суетни приноси; Темянът е мерзост за Мене, Тоже и новолунията, и съботите, и свикването на събранията; Не мога да търпя беззаконието заедно с+ тържественото събрание.

...17 Научете се да струвате добро, Настоявайте за правосъдие, поправяйте угнетителя, Отсъждайте право на сирачето, застъпвайте се за вдовицата.

...21 Как стана блудница верният град, Който беше пълен с правосъдие! Правда обитаваше в него, а сега - убийци.

...23 Твоите князе са бунтовници и съучастници на крадци; Всеки от тях обича подаръци и тича след възнаграждения; Те не осъждат право сирачето, Нито дохожда при тях делото на вдовицата.

24 Затова, казва Господ, Иеова на Силите, Всемогъщият Израилев: Ах! ще се облекча от противниците Си, И ще отдам възмездие на враговете Си;

25 И пак ще туря ръката Си върху тебе, И ще очистя шлака ти като с луга, И ще отделя от тебе всеки примес;

26 И ще възстановя съдиите ти както по-преди, И съветниците ти както отначало; Подир което ще се наречеш Град на правда, Верен град,

27 Сион ще се изкупи чрез правосъдие, И тия, които се върнат в него, чрез правда.

28 А беззаконниците и грешниците ще се съкрушат заедно, И тия, които са оставили Господа, ще загинат.

29 Защото ще се посрамят поради дъбовете, които пожелахте; И ще се смутите поради градините, които избрахте

30 Понеже ще стана като дъб, чиито листа вехнат, И като градина, която няма вода.

31 И силният ще бъде като кълчища, И делото му като искра; И то ще изгори заедно с него, Без да има кой да го гаси.


...ДОЛУ ТИМ...
...ЧУВАТЕ ЛИ ТИМ!?...

ПЛАМЕН ГОРАНОВ

1976- 03.03.2013г

ЕДНА ГОДИНА ОТ СМЪРТА НА САМОЗАПАЛИЛИЯТ СЕ -ПЛАМЕН ГОРАНОВ ПРЕД ОБЩИНА ВАРНА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ТИМ- МОНОПИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

03.03 2014 в 12:50

Почивай в мир Пламен-е!

Пламен Горанов 20.10.1976г.-03.03.2013г.

Една година от смъртта на самозапалилият се Пламен Горанов пред община Варна в знак на протест срещу ТИМ -монополите в България!
Да почетем паметта му...! Елате пред община Варна и запалете свещ в знак на признателност и съпричастност!

..И силният ще бъде като кълчища, И делото му като искра; И то ще изгори заедно с него, Без да има кой да го гаси...Исая 1

Честно казано мисля, че имаме нужда от едно ново освобождение!

03.03 2014 в 12:44

Свободта ни е дар, както внушава мазната калимавка, а избоювана с кръвта и жертвата на хиляди български патриоти !!!