Патриарх Неофит: Организираме социална програма за близките на загиналите в Горни Лом

Ивайло Анев 03 октомври 2014 в 14:44 2445 0

Снимка Ивайло Анев

Патриарх Неофит.

Видинската епархия ще организира социална програма за близките на починалите, заяви Негово Светейшество партиарх Неофит след панихидата в църквата "Св. Неделя", отслужена в памет на жертвите на взрива в село Горни Лом.

"Да си вземем бележка от това, което сме пропуснали, в бъдеще да не се повтаря и да знаем, че огънят, който избухна в Горни Лом поразява човешки животи и това за нас е много болно, тежко и трагично", призова партиархът.

Държавата не е удобното извинение, заяви президентът Росен Плевнелиев, който също присъства на заупокойната молитва за душите на загиналите 15 работници от завода "Миджур".

"Не бива в този за труден момент за нацията да се прехвърля удобно вината от един на друг. Необходимо е колективно усилие. Вярвам, че българските институции ще стигнат до края в разнищването на причините за взрива", каза държавният глава.

"Държавата не е удобното извинение за бездействията и за нарушаване на правилата от фирми, работодатели и личности. Фактите сочат, че МВР два пъти се е опитало да вземе лиценза на предприятието", допълни Плевнелиев.

По думите му е крайно време да посочим фактите и първопричините такива, каквито са. "Затова вярвам в институциите, вярвам в правосъдието и апелирам към всички български граждани и те да имат малко повече вяра в собствената си държава, защото държавата – това сме ние", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки