Кабинетът отпусна ударно 26 млн. лв. за АЕЦ "Козлодуй" и читалищата

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2014 в 11:28 1889 2

Близо 26 млн. лв. допълнителни средства за експлоатацията на първите четири блока на АЕЦ "Козлодуй" и в подкрепа на читалищата в 237 общини.

22 млн. лв. по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2014 г. са предвидени за финансово осигуряване на дейностите по извеждане от експлоатация на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй” ЕАД в изпълнение на задължението на страната ни за съфинансиране на проект по Международния фонд „Козлодуй“.

С решения на Министерския съвет от 2008 г. и от 2012 г. блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй” са обявени за съоръжения, които подлежат на извеждане от експлоатация, и са предоставени безвъзмездно за стопанисване и управление на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус „кафяво поле“ да завършат до 2030 г. Голям брой проекти се изпълняват с финансиране от Международния фонд „Козлодуй“. Съгласно политиката на Европейската комисия, е необходимо някои от тях да бъдат финансирани от националния бюджет.

Осигуряването на необходимите средства в размер на 22 млн. лв. за изпълнение на дейностите на Специализираното поделение „Извеждане от експлоатация“ на ДП „Радиоактивни отпадъци“ ще гарантира изпълнението на поетите ангажименти от България в съответствие с приетия график.

Допълнителните трансфери в размер на 3 910 954 лв. по бюджетите на общини за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища за 2014 г. са планирани в бюджета и са предназначени за частични ремонти, художествено-творческа дейност и попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

Допълнителното финансиране е за проектите на читалища от 237 общини, одобрени в конкурсна сесия и в съответствие с Правилата за целево финансово подпомагане дейността на народните читалища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2014 в 13:35

При това трескаво раздаване, жалко че ме няма в бюджета:).Мене ме нема в цялата схема...

02.07 2014 в 12:07

Ей така в последния момент колко пъти ударно се отпускат едни милиони, които после ги търсим, че пък и ги плащаме от джоба си.