Кабинетът обяви Агенцията по вписванията за стратегически обект

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2019 в 13:55 4849 0

Правителството включи Агенцията по вписванията в Списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност като измени свое Постановление № 181/2009 г.

Според кабинета трябва да се гарантира нормалното функциониране на Агенцията, като се преосмисли съществуващата система за сигурност и се въведат допълнителни мерки, роли, верификационни и контролни механизми.

Изграждането на такива механизми за защита ще стане възможно след включването на Агенцията в списъка на обектите от стратегическо значение. Същевременно промяната ще спомогне да бъдат предприети всички възможни мерки за бързо и ефективно предотвратяване и ограничаване на риска от нов срив, подобен на случилия се през август 2018 г., обясниха от правителствената пресслужба. 

Търговският регистър спря работа за 18 дни през лятото, което сериозно навреди на бизнеса. Заради проблемите изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка. 

На Агенцията е възложено да води и поддържа следните регистри: Имотен регистър; Регистър БУЛСТАТ; Търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел; Регистър на имуществените отношения между съпрузите. Всеки от тях съдържа важна информация относно правния статут и правата на изключително широк кръг от правни субекти, а вписванията в тях имат определено от закона правопораждащо, защитно или оповестително действие. В този смисъл воденето и поддържането на регистрите от Агенцията по вписванията има основно значение за обезпечаване на правната сигурност в страната, допълват от МС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови