Кабинетът готви ограничения за използването на земя от чужденци

OFFNews 07 декември 2013 в 13:36 2300 1

Димитър Греков, министър на земеделието и храните.
Димитър Греков, министър на земеделието и храните.

 

Обмисля се създаването на агенция или комисия по земята, която ще налага ограничителни мерки за използване на земята от чужденци, съобщи в предаването „Седмицата” на Дарик министърът на земеделието Димитър Греков.

Едно от условията ще бъде първо земята да се предлага на български производители, уточни той.

По думите му подобни практики имало в страни като Дания и Унгария, а правилата ще са такива, че да не противоречат на правилата на Европейския съюз.

Към чужденците щял ода има изисквания за уседналост в България и също през предходни години да са обработвали земя тук.

Според Греков чужденците не се интересували толкова от покупката на земя тук, а повече от наемането й.

Преди месец парламентът прие предложението на “Атака” да се удължи срока на мораториума върху продажба на българска земя на чужди граждани от ЕС до 2020 г. (съгласно договорът на България за присъединяване към ЕС ограничението отпада от януари 2014 г.). Решението обаче се оспорва пред Конституционния съд.

До края на годината се очаква парламентът да гласува промяна, според която собствениците на пасища, мери и ливади няма да имат право на европейски помощи, ако не отглеждат животни.

Сега има случаи, при които такива собственици си живеят в големите градове и получават такива субсидии, а в същото време не обработват собствеността си и не притежават животни, обясни нуждата от промените Греков.

Насърчаването на животновъдството ще е един от акцентите в политиката през следващия програмен период на ЕС, напомни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови