Йовчев: Обществото ни върви към успокоение

OFFNews 24 януари 2014 в 22:13 3110 12

Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

„Това, което се случва в Украйна не е нормално и ние не можем да не се притесняваме“, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, който бе гост на предаването “Панорама” по БНТ.

Според него между протестите в Киев и тези у нас има съществени различия.

“Аз мисля, че минахме най-опасните периоди, за да се стигне до такава радикализация. Мисля, че постепенно вървим към едно успокоение в българското общество, въпреки че бяха много факторите, които провокираха напрежение, включително е тежката криза, която беше резултат от засиления миграционен натиск”, добави той.

Цветлин Йовчев заяви, че е не е изненадан от доклада на Брюксел. “Лично аз очаквах такъв доклад. Мисля, че докладът е обективен и справедлив. Аз лично намирам и положителни, позитивни неща в него, тъй като в някои области не толкова съществено, но се отчита напредък особено през втората половина на 2013 година. Тези оптимистични нотки, които са свързани с реформите, които направихме и в МВР, и в прокуратурата, с това, че е нормализиран тонът между институциите, че няма натиск върху съдебната система и в други насоки – аз мисля, че можем да стъпим на това и в един кратък период от време да постигнем напредък”, коментира вицепремиерът.

И Брюксел, а и ние, се надяваме, че бързо ще бъде преодолян процесът на трансформация и реформа в ДАНС и ГДБОП и  ще започне да действа новата система. “В тази посока положихме много усилия, за да не получи някакъв проблем и при административното прехвърляне на ГДБОП към ДАНС, и в логистичното обезпечаване, както и функционирането. Аз вече виждам, че има положителни сигнали и положителни резултати. Ще има добри резултати”, убедено подчерта Йовчев.

Според вътрешния министър у нас грешно се счита, че арестът на един високопоставен политик, провеждането на успешно разследване срещу него и вкарването му в затвора може да е гаранция, че се справяме с корупцията. “Ние трябва да работим по доизграждането на система, която ще гарантира, че ако има корупционни действия, те ще бъдат разкрити, което ще гарантира, че разследването, установяването на фактите, на обективната истина няма да бъде поставено под въпрос и ако има виновен, той ще си получи заслуженото. Трябва да работим в тази посока, трябва да имаме системен подход”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!