Йотова за хората на ДС в инициативния ѝ комитет: Не тях, гледайте собствения си двор

Вицепрезидентът за Борисов: Присмяла се кука на крива бука

Ружа Райчева 28 септември 2021 в 18:40 13515 1

Снимка president.bg

Нека г-жа Атанасова да излезе и да се срещне с тези хора. И да каже: „Ти не си български гражданин, не заслужаваш да влизаш в политиката или инициативен комитет, защото ти си доносник", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред бТВ. 

Изказването ѝ е в отговор на написаното от доскорошния лидер на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова във Фейсбук: Сътрудници на ДС са "цвета на нацията" - по адрес на инициативния комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова като кандидат-президентска двойка вчера. 

"Г-жа Атанасова трябва да се обърне към тези хора лично, защото това е достойното отношение. Когато говорим с такива определения, е по-хубаво всеки да погледне и собствения си двор", коментира Йотова.

По думите ѝ инициативният комитет е отворен, а двамата с президента уважават всички в него, които с много ентусиазъм продължават да ги подкрепят.  

Йотова коментира, че БСП няма да издигат свой кандидат-президент и спекулирането с този въпрос е опит за търсене на излишна конфронтация между Президенството и левицата: 

"Корнелия Нинова не е заявила, че ще издигат собствен кандидат. Познавам устава на БСП, просто има едни процедури, които трябва да бъдат минати, тя е длъжна да изслуша мненията в партията. Но да се вбива клин между нас и левицата е съвсем излишно, и е част от предизборната битка."

Тя определи като празни слухове твърденията, че хора от администрацията на Президенството са се опитвали да "късат от структурите на БСП": 

"Тези, които твърдят това, явно подценяват българските социалисти и структурите на БСП"

Илияна Йотова призова Бойко Борисов да поеме цялата политическа отговорност и да се кандидатира за президент:

"Очакваме ГЕРБ да излъчат кандидат-президентска двойка. Може би е редно председателят на една партия, в такава ситуация, да излъчи себе си и да поеме цялата отговорност, както Първанов направи като председател на БСП - в далеч по-нелека ситуация."

Същевременно Йотова отбеляза, че когато Борисов нарича Радев "диктатор", се сеща за мъдрата българска поговорка: "Присмяла се кука на крива бука".

Вицепрезидентът изрази притеснение, че като "убеден парламентарист" от една година насам с болка наблюдава как единствената стабилна институция в България е Президенството. 

Тя каза също така, че се кандидатира за повторен мандат като вицепрезидент, защото има още много несвършена работа. 

"Опитвам се да съм от тези хора и институции в България, които подобряваме образа на страната ни навън. Думи като кауза, единение, бъдеще на България, справедливост да не бъдат просто думи от речника", обобщи Илияна Йотова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови