Йордан Цонев: Има олигарси в България, но Пеевски не е от тях

ОFFNews 27 февруари 2016 в 10:23 9153 15

В ДПС няма олигарси. Не мисля, че господин Пеевски е олигарх. Олигарх е човек, който се възползва от властта без да участва в нея. Има такива хора в България. Господин Пеевски участва в политическия процес публично. Той има бизнес, който е публично сложен пред хората.

Това каза пред бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Според него учредяването на новата партия на Лютви Местан е опит за подмяна на ДПС, което обаче няма да стане. „ДПС не може да бъде изградена отново, ДПС не може да бъде подменена", поясни Цонев, цитирайки думи на почетния председател Ахмед Доган.

„Местан няма никакво влияние върху електората на ДПС и това го знаят всички в партията. Той използва инструменти, които не са в инструментариума на партиите, като натиск от чужда държава”, каза депутатът.

По думите на Цонев не само в края на миналата година, но и досега много депутати и членове на партията получават обаждания от хора, близки до Местан, както и от Турция. „Предлагам да оставим временната парламентарна комисия да си свърши работата и тогава ще коментираме фактите, защото това са лични разговори”, допълни депутатът.

„Създаването на тази партия не е безопасно, но не за ДПС, а за страната”, смята Цонев. Той добави, че не вярва да няма намеса на Турция в новата партия на Местан. „Аз работя в ДПС и знам как изглеждаше тя при Доган и как при Местан, има голяма разлика и тя ще се види”, допълни Цонев.

Според депутата временната комисия ще опровергае думите на турския посланик и ще стане ясно, че турска намеса наистина има. „Той ще отрече ли, че в Турция се води кампания срещу ДПС и Доган? Това чуваме от колегите си по време на заседанията ни”, допълни Цонев.

„Такъв модел на поведение не е правилен. Дипломатът си е дипломат, той се държи по начин както трябва да се държи, но истината е малко по-различна”, смята депутатът.

Цонев коментира и информацията за наложената на Пеевски и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган забрана за влизане в Турция. „Не съм говорил с Ахмед Доган на тази тема, той е много внимателен в изказа и в отношенията си, но всички се притесняваме”, каза той.

Според него е притеснително, че човек, който се е борил за правата и свободите на българските турци, може да бъде лишен от правото да посещава южната ни съседка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!