Йончева: Резолюцията ще има конкретни последици за управляващите

Ако наистина е опозиция, Корнелия Нинова трябваше да развее резолюцията като знаме, казва евродепутатът

OFFNews 11 октомври 2020 в 12:40 4839 4

Резолюцията ще има конкретни последици за управляващите. Това е политически документ, върху който ще стъпят бъдещи решения на Европейската комисия“, коментира по БНР евродепутатът Елена Йончева по повод приетата от Европейския парламент резолюция за върховенството на закона в България. 

"Национални предатели са ГЕРБ и г-н Борисов и те го показват последните 10 години. Резолюцията е огромен успех за всички българи, за България – това е резолюция в защита на България", каза още тя и допълни, че на практика тази резолюция представлява своеобразен списък на това, което Борисов и ГЕРБ правят в България последните 10 години.

В момента и ГЕРБ, и националистите се опитват последователно да изместят същността на резолюцията, смята евродепутатът. Според Йончева хора от БСП също „попадат в този капан“.

„Когато от Брюксел се нанася най-големият удар срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, те се опитват да отклонят вниманието от същността на резолюцията, разчитайки, че хората не са чели и няма да четат целия текст. В медиите се появяват преводи на част от резолюцията, на част от пасажи, без да се дават до края даже изреченията и по този начин се изкривява цялата резолюция.“

Докато определени политически сили измислят проблеми там, където ги няма, истинските проблеми растат и тровят обществото, категорична е Йончева, според която се наблюдава „опит да се излъже българското общество“.

Тя опроверга твърденията, че това е резолюция за Истанбулската конвенция. В нея не присъства изразът „македонско малцинство, уточни тя и допълни, че относно Истанбулската конвенция е посочено „да се приемат тези части от Истанбулската конвенция, които не противоречат на българската Конституция“.

Под линия се споменават стари решения, по които България е била осъдена, уточни Йончева.

„Аз считам, че не трябва да се спират средства за България, но трябва да се създаде такъв механизъм в ЕС, че да не се допускат нарушения на върховенството на закона. Тази резолюция ще има много конкретно отражение върху това как България ще се развива оттук нататък, независимо кое правителство дойде на власт“, коментира Елена Йончева.

„ГЕРБ си отиват, но на следващите правителства няма да им е лесно, защото битката тепърва ще започне - с тази корупция, с това неравенство, с липсата на медийна свобода.“

Йончева съобщи още, че от три дни е член на авторитетната мониторингова група за демокрация на Европейския парламент. Тя е единственият представител на България в нея. Съставът й е само от 14 евродепутати - по двама от всяка политическа група в ЕП. „Групата е нещо като сили за бързо реагиране по темите за върховенството на закона и демокрацията. Има право да кани министри, премиери, за да ги изслушва“, разясни Йончева. Тя припомни, че заради случаите на убийства на разследващите журналисти в Малта – Дафне Галиция и в Словакия – Ян Куциак, групата е започнала проучвания, поставила въпроси на премиерите, които в крайна сметка подадоха оставки.

През август мониторинговата група беше поканила и премиера на България Бойко Борисов, за да обсъдят проблемите с върховенството на закона, но той отказа да се яви, припомни евродепутатът. 

Ако наистина е опозиция, Корнелия Нинова трябваше да развее тази резолюция като знаме, изтъкна Йончева, като припомни, че резолюцията е гласувана с голямо мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

4

Руми Лазарова

25.10 2020 в 12:55


Елена, ти беше добра като репортер от горещи точки в света. И толкова!

Помним как Нинова пое БСП от станиШЕФ в изключително тежко състояние. Той срина БСП, а водеше тройната коалиция по начин, че си казвах ВСЕКИ, но не станиШЕФ, който от подигравките на борисов към него, започнаха да се прегръщат на тема джендъ. Занимавам се професионално с Истанбулската конвенция и смятам, че вие двамата сте невежи и по поръчка да говорите в защита на нея.

Как не те е срам да говориш срещу Нинова, която направи толкова за тебе?! Храни куче да те лае. Нямаше да помиришеш Брюксел, където угодничиш на бившия си интимен приятел. Съжалявам те. Още едно доказателство какво се случва, когато се сложи посредствен и продажен човек на определено място.

1894

3

Sashkavas

11.10 2020 в 16:22

Тъпата продажна, пералня на кинти която е готова и мама и тате да продаде за славичка и $$$. Гнусен изрод дето вече и БСП не могат да го търпят. Ама с СерГея и Рада Дълбоката ще творят помия още доста. Да ви е чистита в Дай България

5712

1

tough

11.10 2020 в 13:28

Абсолютно съм съгласен, че рез-та е в подкрепа на България (не на управлението ѝ). Обаче пропагандната машина на герберастите и антипатриотите работи с пълна сила. И доста шарани (го) лапат.