Изминалият политически сезон според ДБГ: проблем, протест, пари

OFFNews Последна промяна на 06 август 2018 в 14:42 1649 0

Изминалият политически сезон може да бъде изразен в три думи: проблем – протест – пари. Това заяви лидерът на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев пред БНР.

„Когато изникне някакъв проблем, управляващата коалиция се опитва да купи хората, които имат реален проблем. Такъв беше и случаят с надзирателите, и с полицаите, и с майките на деца с увреждания, осигурявайки си малко време, за да може това време, през което си е купила спокойствие, да продължи да граби“, коментира Делчев.

Според него има недоволство заради опита да се дадат на няколко олигарси едни пари през чисто лобистки промени в закона, като за това е помогнала и опозицията в лицето на БСП.

Случилото се със Закона за приватизацията и следприватизационния контрол беше очевиден пример за „нахранване“ на близки до правителството олигарси, категоричен е Делчев.

Лидерът на ДБГ определи сегашния модел на управление като „луд“ и докарващ българите до липса на всякаква яснота какво ще се случи през следващите месеци. По думите му този модел гарантира само едно нещо - бедност и лош живот на българите. 

Политологът Светлин Тачев пък изрази мнение, че държавата трябва да участва по-сериозно в икономиката. 

„Това, според мен, се дължи на неолибералните модели, които бяха прокарани и в България от 90-те години, и които в продължение на години бяха налагани, и може би гражданите искат повече включване“.

Според Тачев властта е действала изключително неадекватно при ситуацията с чумата по животните в Странджа, което е довело до това 48% от участниците в социологическо проучване да смятат, че в Странджа няма чума. 

„Начинът, по който беше изпълнена цялата процедура по възпиране на тази зараза, който по-скоро създаде възможност да се формират конспирации и фалшиви новини, които да се използват, включително от опозицията - да използват протестите за лични облаги. Защо? Защото при подобна дейност, при наличието на подобна зараза властта трябваше да успокои преди всичко животновъдите, да направи срещи с тях, да им обясни за какво става въпрос, как трябва да се действа, какви ще са обезщетенията за тях. Трябваше да има дори психолози, които да работят с тези хора, защото психологията на селския човек е тясно свързан със земята, с животните. Това е всичко за него и в един момент намесата на държавата по такъв начин - изпращането на униформени, които да преградят местата, в които има животни, умъртвяването им, което последва невъзможността самите собственици да видят животните си, всъщност създаде предпоставката да се създадат тези конспирации за възможността има или няма чума по добитъка в този регион“, коментира политологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови