Изгоненият турски дипломат пак е в Бургас

Владимир Йончев Последна промяна на 15 април 2016 в 12:19 5960 9

Угур Емироглу
Угур Емироглу

Обявеният за персона нон грата турски дипломат Угур Емироглу продължава да е в България.

Наш източник, на когото имаме доверие и познава Емироглу добре, съобщи, че го е видял миналата седмица в центъра на Бургас. Той обаче не ни предостави снимка, с която да подкрепи твърдението си.

От Външно министерство коментираха, че нямат информация дали Емироглу е в България или не, но не е изключено той да е на територията ни.

Обявяването за "персона нон грата" означава забрана да упражнява дипломатическа дейност. Нищо обаче не му пречи да посещава България като турист, казаха от Външно.

Българският дипломат Зорница Апостолова, която Турция обяви за персона нон грата в отговор на изгонването на Емироглу, получи десетгодишна забрана да посещава Турция. Забрана получиха и членовете на семейството й.

Угур Емироглу беше аташе по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Той беше изгонен на 21 февруари. Външно министерство отказа да коментира причините за изгонването му. Коментарите в медиите варираха от подкрепа за крилото на Местан в разцепващото се по това време ДПС до връзки с проповядващи радикален ислям.

От свой източник OFFNews разбра, че действителният ресор на Емироглу в консулството е бил връзки с турските общности в Източна България, грижа за образованието им и училищата на тази общност.

Угур Емироглу и посланик Сюлейман Гьокче в Разград през юли 2015 г.

Реципрочният ресор в Истанбул е имала и Зорница Апостолова, чиято заслуга е възстановяването на българското училище там. В заповедта, с които тя е обявена за персона нон грата, Турция демонстративно е преписала дословно текстът, с който България гони Емироглу, въпреки че при оформянето на документа няма общоприет стандарт и в други случаи Турция е ползвала различна формулировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2016 в 22:03

Вярно излиза значи, че по времето на Орешаркащия малкото останали кадърни кадри в МВнР-то са им секвестирали житцето и са ги отпратили по живо по здраво. Едно кадърно външно министерство би трябвало да допусне, че читакът е нагъл, та чак сербезсуратлив, и може да се очаква повторното му пръкване в Бургаско, като се има предвид за кого работи.
Време е играта да загрубее. (България за щастие има някои лостове, които здраво да вгорчат кафето на анадолските аги.) Не е лошо например, правителството да излезе с официално становище което еднозначно обвързва позицията на България относно прием на Турция в ЕС с договор за добросъседство, както е с Македония. Няма договор или не се спазва - Турция да си седи в Анадола и да не си мечтае за европа и през крив макарон. На босфорския пилафчия много му се иска Туркия да е в ЕС, но понеже е невеж, не знае географията и не е научил, че пътят за Европа ВИНАГИ е минавал през България - и преди, и след любимата му Отоманска империя!

15.04 2016 в 20:47

КРАЙ на държавата България.

Обявен за нежелан за недопустими действия, според Външно той бил добре дощъл като турист да си продължи същата дейност, за която е изгонен.15.04 2016 в 18:59

"Българският дипломат Зорница Апостолова, която Турция обяви за персона нон грата в отговор на изгонването на Емироглу, получи десетгодишна забрана да посещава Турция. Забрана получиха и членовете на семейството й." Пак се навеждаме ? От външно да ударят черен печат на ислямиста и довиждане какво се офлянкват !?

15.04 2016 в 18:09

"Обявяването за "персона нон грата" означава забрана да упражнява дипломатическа дейност. Нищо обаче не му пречи да посещава България като турист, казаха от Външно."

Ами много ясно - значи във Външно е грешката! Освен статута на персона нон грата, следователно, е било редно да му бъде ударен черен печат в паспорта и да му бъде наложена възбрана да посещава България. Иначе какво излиза? Турция може да забрани на български граждани да я посещават, пък България - не? Я си глейте работата бе, некадърници МеНеВеРейски! За това ви плащат заплати, за да ги мислите и предвиждате тези неща! Нищо не му пречело да посещава България - ми не му пречи щото ВИЕ, користолюбци алчни облечени във бездарие нагло, не сте му попречили!
И това оставаше само, една държава да не може да контролира кой влиза и излиза от нея! Пфу!!! А сега вече е ред и на службите да се намесят, като направят от тоя анадолски читак соев сос със кюфтета!

15.04 2016 в 16:03

Този кюрд ли е или е просто мангал?

15.04 2016 в 13:43

Тоя си реве за Динко....

15.04 2016 в 13:14

С подкрепата на СССР ,дебиле ,идеята им е била да подкрепят разпада на всички монархии ,СССР не е Русия,а държава на комунизма,от който най-много пострада именно руският народ ,за сметка на първобитни племена от Кавказ,средна Азия и така нататък,които бяха лансирани за сметка на руснаците !!!!

15.04 2016 в 12:55

Гочо, знаеш ли че Турция става независима държава с подкрепата на Русия?

15.04 2016 в 12:26

Мнението на виалета май не се зачита много от високата порта в Анадола, а ,европедеруги ,що така партньорът ви не се съобразява ;) ????