Изгоненият турски дипломат пак е в Бургас

Владимир Йончев 15 април 2016 в 12:19 6376 9

Угур Емироглу
Угур Емироглу

Обявеният за персона нон грата турски дипломат Угур Емироглу продължава да е в България.

Наш източник, на когото имаме доверие и познава Емироглу добре, съобщи, че го е видял миналата седмица в центъра на Бургас. Той обаче не ни предостави снимка, с която да подкрепи твърдението си.

От Външно министерство коментираха, че нямат информация дали Емироглу е в България или не, но не е изключено той да е на територията ни.

Обявяването за "персона нон грата" означава забрана да упражнява дипломатическа дейност. Нищо обаче не му пречи да посещава България като турист, казаха от Външно.

Българският дипломат Зорница Апостолова, която Турция обяви за персона нон грата в отговор на изгонването на Емироглу, получи десетгодишна забрана да посещава Турция. Забрана получиха и членовете на семейството й.

Угур Емироглу беше аташе по социалните въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Бургас. Той беше изгонен на 21 февруари. Външно министерство отказа да коментира причините за изгонването му. Коментарите в медиите варираха от подкрепа за крилото на Местан в разцепващото се по това време ДПС до връзки с проповядващи радикален ислям.

От свой източник OFFNews разбра, че действителният ресор на Емироглу в консулството е бил връзки с турските общности в Източна България, грижа за образованието им и училищата на тази общност.

Угур Емироглу и посланик Сюлейман Гьокче в Разград през юли 2015 г.

Реципрочният ресор в Истанбул е имала и Зорница Апостолова, чиято заслуга е възстановяването на българското училище там. В заповедта, с които тя е обявена за персона нон грата, Турция демонстративно е преписала дословно текстът, с който България гони Емироглу, въпреки че при оформянето на документа няма общоприет стандарт и в други случаи Турция е ползвала различна формулировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews