Иво Христов: Наесен ГЕРБ съвсем законно ще купи изборите

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2019 в 10:46 4921 1

„Европа трябва да бъде съхранена, защото при всичките й кусури, тя гарантира стабилността на континента“. Това заяви евродепутатът от БСП Иво Христов в сутрешния блок на БНТ.

Според него ЕС вече е толкова сложен организъм, че трябва да съвмести няколко алгоритъма, за да конституира своите органи.

„Партиите трябва да се погодят, за да формират парламентарно мнозинство и да има Комисия. След това идват държавите, всяка от които претендира за определени ресори – едни са по-привлекателни, други – по-малко. Към това се наслагва и т.нар. джендър баланс – паритетът между жени и мъже в Комисията“, подчерта той.

Като резултат от това той посочи абсурдни предложения, като това всяка страна да издигне по двама кандидати за еврокомисар – мъж и жена, за да може бъдещият председател на Комисията да подбере съответния брой мъже и жени.

„Намирам това за абсурдно. Това механично изравняване на половете в едно управляващо тяло означава, че компетентността отстъпва на второ място“, каза още Христов.

Той подчерта, че има кризи в отделни държави и назрели проблеми, които трябва да бъдат решени.

„Всички народи очакват нещо, а виждат политически пазарлък“, коментира евродепутатът.

„В ЕП приоритетно ще инициирам образуването на група измежду бившите журналисти сред депутатите – има много такива, която да наблюдава демократичните процеси и тези, свързани със свободата на словото на медиите в различните страни. Това е проблем за цяла Европа, а в България той вече е драматичен“, заяви Христов.

По повод намаляването на партийните субсидии, Иво Христов подчерта, че ГЕРБ не зависи от партийното финансиране.

„Това е партия-държава и разполага с целия обществен ресурс, разпределя бюджетния излишък, който е в размер над 2 млрд. лв., не е опряла до тези пари. Всички останали партии, с изключение на ДПС, зависят от това финансиране и за ГЕРБ е логично да го отреже“, коментира евродепутатът.

Той припомни най-лошата си прогноза от кампанията, която според него се сбъдва – да се окажат последните избори.

„Наесен може би никой няма да пита хората за кой ще гласуват, защото ГЕРБ ще купи изборите и то съвсем законно. Това бе демонстрирано и в тази кампания. Борисов направи турне за овации и раздаваше пари из страната“, каза още той.

Според него тези дни се случва нещо странно, в което няма бюджетна логика – правителството, което се хвали с огромен бюджетен излишък, заема нови 400 млн.лв. за изтребители.

„Ще задлъжнят държавата, за да запазят бюджетния излишък за купуване на избори. С решението за субсидиите ще пострадат всички партии. Това ще бъде фатален удар върху българската партийна система“, категоричен е Христов.

Във връзка със закупуването на самолети, евродепутатът посочи Полша като добър пример как се прави политика.

„Тя купува F-35 – залага на бъдещето, а не като нас – на миналото, и договаря падането на визите. България няма да получи нищо, но ще плати повече от предвиденото, ще получи самолети с орязани бойни способности, тъй като, за да се вместят в тази рамка, ще трябва да се лишат от технологични екстри. Във всяко отношение сме на минус“, подчерта Иво Христов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

1

Georgi Gracata

24.06 2019 в 10:12

Добрия ученик винаги изпреварва учителя:Тодор Живков управлява 33 години,само природата може да спре Бойко Борисов да не го надмине.,,Каквото почукало такова отговорило".