Иван Таков: Нужна ни е вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите

На тържественото честване на 2-ри юни БСП - София показа макет на паметника на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944

OFFNews 03 юни 2022 в 11:33 981 0

"Днес ни е нужна вярата на Ботев, че неговата България е възможна и зависи от нас самите", каза председателят на БСП - София Иван Таков в словото си по време на традиционното тържествено честване на 2-ри юни - Ден на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на Братската могила в Борисовата градина.

На събитието, организирано от БСП - София и БАС, присъстваха председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски, министрите Георги Гьоков - на труда и социалната политика, Иван Иванов - на земеделието и Христо Проданов - на туризма, Момчил Неков - заместник-министър на земеделието, новоизбраният председател на младежкото обединение в БСП Габриел Вълков, председателят на БАС Евгений Белий, членове на Изпълнителното бюро на БСП - София, народни представители, общински съветници и районни председатели на организациите на социалистите в София.

По време на тържественото честване беше показан и макет на паметника на децата, загинали по време на трагичните конфликти в България в годините 1923-1944. Общинските съветници от БСП настояват Столична община да разреши той да бъде поставен зад монумента на Братската могила. Идеята за мемориал на невинните жертви е на група български интелектуалци.

"В София трябва да има място, на което да сведем глава и да поставим цвете, без личните ни политически пристрастия да ни разделят, коментира Иван Таков. - Точно сега имаме нужда от помирение, от обединение, от единение на нацията ни".

В словото си на Братската могила председателят на БСП - София изрази вяра, че днес ние имаме силите да възкресим българския дух, кален в битките за свобода и независимост.

"Идеалът на Ботев и загиналите за свободата на България е възможен.

Още имат смисъл думи като родина, свобода и справедливост, каза Иван Таков. - Христо Ботев и мъчениците за правда и свобода са живи в българската памет. Ботевите идеали ще пребъдат във времето, защото са нашата опора и светла надежда за бъдещето. Патосът е излишен, трябват действия, както самият Ботев зове...".

Иван Таков постави и редица въпроси, свързани с идеалите на Поета и героите, дали живота си за свободата и независимостта на България.

"Постигнахме ли тяхната мечта? Достигнахме ли Ботевия идеал за чиста и свята република? Направихме ли България развита и достойна държава, попита риторично той в словото си. - Преодоляхме ли неравенствата или и днес, повече от всякога, България е разделена на бедни и богати, на привилегировани и унизени, на честни и безчестни? Живеем ли в свободно и обединено общество? Или и "днес за днес политиката в света е такваз, каквато винаги си е била, демек, както казва старата пословица: Атовете се ритат, магаретата теглят". И днес още "носим c решето вода и мислим, че оплодотворяваме с това бащината си нива"?! Нима в последните 30 години не видяхме всички наши "герои" и "патриоти" и не разбрахме, че "големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора"?! Днес, век и половина по-късно, тези думи на Ботев звучат смразяващо актуално...".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови