Quantcast

Реформаторите канят ГЕРБ на разговори (видео)

Последна промяна на 07 януари 2014 в 12:19 5227 25

Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Петър Москов
Божидар Лукарски, Найден Зеленогорски и Петър Москов

„Ще търсим съдействие с всички партии и неправителствени организации, декларирали, че оставката е приоритет. Отправяме покана за среща, на която ще се обсъдят стъпки за излизане от кризата.“

 

Това заяви на пресконференция на Реформаторския блок днес Петър Москов от ДСБ. Запитан дали в числото на поканените формации влизат ГЕРБ, Москов потвърди.

Той обаче подчерта, че Реформаторите ще следят как ГЕРБ гласуват в пленарна зала при избор на нов главен инспектор към ВСС – пост, за който са нужни гласовете на поне 2/3 от депутатите. По думите на Москов, ако ГЕРБ подкрепят избора на единствената кандидатка за поста Веселина Танева, това ще означава, че са „фалшива опозиция“. Бившият син депутат отказа да даде подробности около въпроса към кои формации ще бъде отправена поканата за разговор.

Според Реформаторите оставката е първата необходима стъпка за излизане от кризата. Москов подчерта, че след падането на правителството е необходим кратък мандат на управление от 1,5 г., през който да бъдат извършени реформи, а след него да бъде свикано ВНС и да се нанесат промени в Конституцията. Това са и принципите, около които Реформаторите ще търсят консенсус с други партии и неправителствени организации.

Предизборна кампания за вота през май

Найден Зеленогорски от „Движение България на гражданите“ посочи, че в най-скоро време ще бъде избран Изпълнителен съвет на Реформаторите. В състава му ще влизат 21 души, като шестима от тях ще са членове на Гражданския съвет. Решенията на Блока ще се взимат с мнозинство от минимум 75% от гласовете на Изпълнителния съвет, като амбицията, по думите на Зеленогорски е, гражданската квота да може да блокира всяко решение.

Бившият кмет на Плевен посочи, че в най-скоро време Реформаторите ще обявят свой говорител, състава на медийния си център и на предизборния щаб.

Зеленогорски посочи още, че към Блока ще бъдат сформирани съвети по различни теми – конституционен съвет, съвет по въпросите с малцинствата, съвет за регионалната политика, за околната среда и земеделието.

„Ние не сме се събрали за да присъстваме в следващия парламент, а за да управляваме“, заяви Зеленогорски и изтъкна, че на изборите миналата година „Движение БГ“ са спечелили доверието на 330 000 избиратели и това ще бъде основата, на която Реформаторите се надяват да стъпят.

Петър Москов посочи, че Реформаторите имат амбиция да спечелят четири депутатски места в следващия Европейски парламент, които се равняват на около 450 000 гласоподаватели.

Синьо единство

Петър Москов обяви, че в понеделник Гражданският съвет на Блока е гласувал национално сдружение „Единство“ (което стана основа за създадената по-късно партия „Синьо единство“ на Христо Панчугов и Надежда Нейнски) да запази позициите си в Блока. По думите му някои местни структур на „Сьньо единство“ са посочили, че желаят да останат в редиците на Реформаторите, въпреки категоричния отказ на ръководството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2014 в 13:24

Стояно-o-o-o-o-в, Стоянов, Стоянов,

ОВЦО заблудена! Ти сам вярваш ли си на това що си надраскал чрез клавиатурата?

07.01 2014 в 19:26

Браво

ОБЕДИНЕНИЕ СРЕЩУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ

бсп дпс атака дудуков

07.01 2014 в 17:40

Хаха, смешниците от Развлекателния Блок се уплашиха, че ще изпаднат зад борда окончателно и безвъзвратно, и за да се спасят са готови да врътнат свирка на червените тикви.

07.01 2014 в 16:18

Стоянов - невероятно точен анализ - поздравления за него!

07.01 2014 в 16:18

Стоянов - невероятно точен анализ - поздравления за него!

07.01 2014 в 16:06

Генчо, генчо, а ти как си представяш - човек, гласувал за Костов, който при всичките си кусури е ерудиран човек и мъдър държавник, да бъде запленен от "харизмата" на Асан- бояджията и безкнижната мутра?

07.01 2014 в 15:49

А най добре е да се циливат взаимно и да отиват в небитието!
Наиграха са вече. Стига му на народа експерименти на алчни хора.

07.01 2014 в 15:45

Прегръдката на БУДА е кат прегръдка на АНАКОНДА .... и винаги е смъртоносна за прегърнатия наивник!!!
В случая влиза в сила мнението... "безпристрастен" коментиращ - "досега съм гласувал само за СДС и ДСБ, но след тази статия Реформаторския блок загубиха 6 гласа .... отиваме за гъби или към Бе Се Пе-то!!!

07.01 2014 в 15:23

Вчера в коментар под мой статус във Фейсбук прочетох следното съждение, което ме накара да се замисля над един изключително важен проблем. Според мен именно той стои в основата на затвърдилото се днес у много граждани усещане за безизходица и отчаяние. Ето и фразата, която провокира у мен долните размисли: "Едната част (от хората, бел. моя), напускат партиите където не са се реализирали и започват да сипят хули."
Венага ми се наби на очи фактът, че партиите се приемат като средство за реализация на отделния индивид. Помните ли в кои времена трябваше да си партиен член, за да станеш началник, ръководител, да се издигнеш в йерархията? Не беше ли по времето на оня строй, който уж загърбихме през 1989-та? А не е ли страшно, че 24 години след това дори хора, претендиращи да са демократично мислещи и дясно ориентирани, приемат партиите като трамплин за лична реализация и облагодетелстване, а не като средство за постигане на важни, обществено значими цели? Дали не е именно това причината обществото да е отвратено и да отрича партиите, макар и да не е в състояние да предложи нищо, което да ги замени? Не от любов към напудрената словесност и не случайно ще нарека този въпрос екзистенциален. В психологията на отделния индивид се коренят ако не цялостните обществени нагласи, то поне тези на големи групи от граждани. Нима не е самопонятно, че партийките от т.нар. "Реформаторски блок" са крайно негативни в оценките си за ГЕРБ именно поради простичкия факт, че са наясно с техния маниер на управление, който за хората на Кънев и Кунева е неприемлив? А е неприемлив, защото "стилът на Борисов", от който всички "десни" са възмутени, всъщност е стилът на честното управление, при което всеки, работещ срещу обществения интерес, в полза на корпоративни или лични облаги, бива незабавно отстраняван. Още в самото начало на мандата така беше сменен министър Божидар Нанев, заради подозрения в сключване на неизгоден договор за ваксини, след него министър Трайков, министър Сергей Игнатов... А другарите от новото ОФ искат да се "реализират" като колегите си от БСП и ДПС - с вили на по няколко ката, имоти, коли... А "лошият" Борисов не дава. И доказателството е видно за всички, които искат да гледат и виждат - нито един негов министър не е уличен в нарушение, злоупотреба, лично облагодетелстване, вече 6 месеца след идването на власт на "честните" другари от новата тройна коалиция. Дори най-големият трън в очите на мафиотите - бившият вътрешен министър Цветанов, бива привикван из службите с някакви смешни обвинения за "лично облагодетелстване в полза на трето лице" ?!? или подобна абсурдна формулировка, скалъпена от очевидните некадърници в родната червена цацаратура. А из медиите на Пеевски през ден се въртят прословутите "шест апартамента", дето се оказаха панелки на родителите и роднините му, но си останаха трън в очите на медиите, дорде палатите на Бисеров и сараите на Доган, чиято стойност е в пъти по-голяма от всичките цветанови апартаменти на куп, не будят никакво медийно възмущение, нежели пък дори минимално правосъдно гонение...
Та туй ми е питането - как искаме със стария си личен морал, да стигнем до новия обществен и политически такъв, в което според мнозина се крие и разковничето за нашето "оправяне"?

http://kerkenez.blog.bg/politika/2013/12/23/refor-moralno-po-nashenski.1221658

07.01 2014 в 15:16

Няма ли вече да се появи любимият ми коментар от някой "безпристрастен" коментиращ - "досега съм гласувал само за СДС и ДСБ, но след тази статия Реформаторския блок загубиха 6 гласа само от моето семейство". Може и повече гласове да напише - 7, 10, 12 или колкото там е броят на циганското му семейство.