ИТН доведе парламента до конституционен тупик

Втори председателски съвет ще пита президента за казуса с оттегленото правителство

OFFNews 11 август 2021 в 09:49 6766 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Десислава Атанасова

Кандидатът за министър-председател на ИТН Пламен Николов е подал заявление, че оттегля съгласието си да бъде издигнат за министър-председател. Това му действие хвърли в смут юристите в парламента, тъй като вече има издаден указ на президента и трябва проектът за кабинет да бъде гласуван, но, от друга страна, никой не може да бъде накаран насила да стане премиер.

На Председателски съвет не стигнахме до крайно решение, защото сме в конституционен тупик, каза след срещата Десислава Атанасова (ГЕРБ).

"Няма да предлагам структура и състав на Министерския съвет в Народното събрание. Поради горното не следва да подлагате на обсъждане и гласувате моята кандидатура", цитира заявлението на Николов председателят на парламента Ива Митева.

Председателите на партийните групи ще се срещнат пак в 11:30 ч да нищят казуса, преди това ще се разговаря с администрацията на президента Румен Радев.

Несериозно е Народното събрание да се делегитимира и да няма решение, коментира Атанасова. Според нея при всички случаи трябва да има акт - дали на НС, или на президентската институция, по която процедурата да се завърти. Народното събрание следва да има акт, защото то се произнася по конституция за какъвто и да е акт - оставка на премиер, министри.

Според Атанасова сме на ръба на конституционна криза. “Общо взето, през тези 31 години действия на българската Конституция не е имало такъв прецедент. Жалко е, че всички заявки за рестарт на държавността, връщане на парламентаризма бяха голи предизборни слогани. Факт е, че всеки прави каквото си реши, дори на ръба на Конституцията и закона", каза още Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!