Искаме помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията

OFFNews 07 септември 2022 в 16:04 1765 3

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

България ще поиска помощ от Брюксел за възстановяване на щетите от наводненията, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му страната ни може да се възползва и от европейска помощ, активирайки Европейския механизъм за гражданска защита при бедствия, но в момента се действа в условията на неотложност.

Демерджиев поясни, че все още не може да се обобщи необходимата сума за преодоляване на последиците от бедствието. Той добави, че Комисията по бедствия и аварии разполага с 35 млн. лева, които могат да се използват за подпомагане на пострадалите от наводнението, както и за възстановяване на инфраструктурата в населените места.

По покана на министър-председателя Гълъб Донев в заседанието на Министерския съвет днес участваха областният управител на област Пловдив Ангел Стоев, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, кметът на с. Калояново Виктория Михайлова и кметът на община Марица Димитър Иванов. 

Щетите в Карловско са за над 60 милиона

Правителството реши, че кметовете на засегнатите от наводненията общини ще бъдат освободени от отчисления за заплащане на тон отпадък, който към момента е 95 лв. на тон.

Служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че ще бъдат извършени проверки на място, за да се установи дали наистина е имало незаконна сеч и дали тя е сред причините за бедствието. Демерджиев обяви, че проверката ще започне още утре, а в нея ще участват представители на полицията, прокуратурата, земеделското министерство, както и на местната власт и медиите.

Гечев заяви, че в наводнените села са открити трупи, които са били нарязани и подготвени за транспортиране. От думите му стана ясно, че дървесината ще остане за местното население. Кабинетът реши още да освободи минерална вода в поисканите количества, както и консервирани храни за бедстващото население.

На брифинга в МС областният управител на Пловдив Ангел Стоев съобщи, че в момента в община Карлово има пет села без водоподаване и три села с частично електрическо захранване. Той добави, че до края на деня едно от селата вече ще има водоподаване, в другите се работи за поставянето на временни водопроводи за около 10-15 дни, като поетапно ще се пристъпи към възобновяване на нормалното водоподаване.

Стоев каза още, че около 60 къщи са необитаеми, 84 са частично увредени и на практика негодни за живот. По думите му Министерството на отбраната ще предостави контейнери, които са абсолютно годни за живот дори в есенно-зимния период. Предстоят разговори с хората, останали без домове и със сериозно разрушени жилища, като ще бъде обсъдено с тях дали да бъдат настанени във временни къщи или в хотели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

3

Кариерен

22.11 2022 в 10:21

Ддва месеца и половина след наводнението, правителството най-после се сети, че може да поиска помощ и от ЕК! Невероятно бърза реакция! А говорител на ЕК изрази учудване, че никой от България не е поискал нищо още през първата седмица от наводнението...

-240

1

редовно четящ

07.09 2022 в 16:17

И няколко трохи от тези брюкселски пари може би ще отидат по предназначение. Останалото ще го погълнат от рублофилската олигархия. Крадене му е майката, ден година храни! Нали затова събориха правителствот, застраши им гювеча!