Гълъб Донев обеща средства и строителни материали на пострадалите от наводненията

Виновен за бедствието е дъждът, няма безразборна сеч и непочистени корита на реки, обяви служебният премиер в Каравелово

OFFNews 06 септември 2022 в 08:57 1871 1

Гълъб Донев

Снимка БНТ

Служебният премиер Гълъб Донев в Каравелово

Причината за наводненията е в огромните количества дъжд, а не, че не са почистени деретата на реките. Да, и изсичането на гората е проблем, но тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има разрешение. Това се доказва и от снимките, няма нарушения. 

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, който посети пострадалото от наводненията село Каравелово, за да провери на място действията на институциите за преодоляване на последствията от наводненията в региона. Той обеща държавата да помогне за възстановяването на селата.

"Няма да остане нито един човек, който да е засегнат и да не бъде подпомогнат... Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. МС ще вземе решение за диференцираната финансова помощ, която да отпуснем на тези домакинства, за да бъдат спокойни хората. През общината ще бъдат подадени заявленията за възстановяването на общинската инфраструктура. Всеки един пострадал, всяко едно домакинство ще бъде подпомогнато и трябва да знае, че държавата стои плътно зад него. Ще бъдат доставени временни жилища на хората, чиито домове са разрушени", увери Донев. Той добави, че ще предоставят толкова временни жилища, колкото са необходими. 

И подчерта, че "държавата от първия ден провежда спасителни действия. Има нанесени материални щети, стихията връхлита за секунди, възстановяването изисква време и усилия", каза Донев. 

Служебният министър-председател допълни, че още утре ще бъде взето решение на МС, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода. Ще бъдат подпомогнати и семействата, които имат ученици, за да могат да посрещнат първия учебен ден.

"Държавата е помислила и за това", подчерта Донев. 

Намираме се в ситуация, която показва, че силата на човек е не да стои изправен и никога да не пада, а когато падне, да може да се изправи, и всички институции, държавата, всички доброволци, които участват, ни показват, че силата е именно в това - да бъдем единни, заяви от бедстващото село Донев.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов призова всички българи, които искат да помогнат - с труд, храна, строителни материали, могат да го направят. В общината има публикувани сметки, а отчет на средствата ще се прави всяка седмица. Кабаиванов бе категоричен, че всяка стотинка ще бъде изразходвана публично и по предназначение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!