„Имаме консенсус и малко сбутване кой да се качи и да се снима на сцената“

OFFNews Последна промяна на 03 април 2015 в 12:30 2062 3

„Имаме консенсус и малко сбутване кой да се качи и да се снима на сцената“

Оттеглянето на промените в НПК е добра стъпка, остава ГПК. Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира оттеглените от ГЕРБ поправки за това прокуратурата да може да разваля сделки.

Предложението беше внесено и прието на първо четене в правната комисия на парламента непосредствено след скандала около изкупуването на контролираните от Цветан Василев БТК, НУРТС България, Фърст Диджитъл, Дунарит, Авионамс, ТВ 7, ГАРБ Аудиенс Рисърч България, Сана Спейс Хотел Хисаря от дружеството LIC33.

"Призовавам при обсъждането на тези предложения, техните вносители да дадат повече аргументи какви конкретни резултати очакват, с каква конкретна нужда искаме да въведем тези правомощия, как точно обосновават именно прокуратурата да ги упражнява. За да можем да дебатираме информирано, мисля че топката е в полето на вносителите да дадат повече мотивация", коментира Иванов. 

Той коментира и предложените предложение от ГЕРБ за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които са залегнали предложенията на главния прокурор за реформа в прокуратурата. Иванов смята, че няма разминаване с ГЕРБ. "Радвам се, че тези промени бяха внесени вчера, защото те останаха най-малко дискутираната част от целия комплекс проблеми, свързани със съдебната реформа, а те в някакъв смисъл са най-важните", каза министърът.   

Иванов допълни, че по-скоро става въпрос за постигнат консенсус и "малко сбутване кой да се качи и да се снима на сцената на този консенсус". Той обясни, че в големите цели няма разминаване и определи активността на депутатите като "парламентарно оживление". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2015 в 10:06

Много добър анализ и резонен, при това:http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/koi-podvede-boiko-borisov-za-btk
Действията на управниците ни по повод сделката между Цветан Василев и LIC33 на Пиер Луврие будят сериозни съмнения. Логичните мерки да се изискат парите за погасяване на задълженията с цел бюджетът да се възмезди незабавно се изтикват на заден план. Вместо това се правят някакви обходни маневри - като запори за "предполагаеми бъдещи вземания", извънредни законодателни (!) промени срещу конкретно лице, гласуване на абсурдни правомощия... Отстрани погледнато, държавата сякаш не иска да си вземе парите, а да блокира връщането им, докато предприятията бъдат доведени до невъзможност да работят и тогава тя се яви като техен спасител. Нелепа ситуация с много неизвестни. Създава се впечатление, че зад благовидната загриженост се крие стремеж за овладяване на собствеността на БТК и другите предприятия от списъка "Луврие". Или пък, че мобилният оператор и "НУРТС България" са обещани на руската държава, която трябва да стане техен собственик? Всички последни факти и детайли около тези дружества и връзката им с банката като че ли разкриват именно такъв сценарий. Въпросът е кой има полза от неговото реализиране?

04.04 2015 в 08:29

Много ми е интересно, след като на прокуратурата се слага подобна власт, какво ще направим след това?С толкова правомощия, боклуци като Цацаров, щяха да могат да поставят ръце върху частния бизнес.

04.04 2015 в 08:15

Защо толкова упорито се опитват да изгонят един чужд инвеститор от България? Ако всичко беше една измама, щеше ли да излезе Луврие пред всички и свободно да заяви намеренията си? Ако беше поставено лице на Василев, дори нямаше да чуем и разберем за сделката. Стига глупости!