Борисов: Правосъдният министър има пълната ми подкрепа

Христо Иванов отрече Цветан Цветанов да го бламира

Ивайло Анев 03 април 2015 в 08:56 3842 1

Снимка БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов

"Правосъдният министър Христо Иванов има моята пълна подкрепа", обяви на страницата си във Фйсбук премиерът Бойко Борисов.

Вчера стана ясно, че Цветан Цветанов, заедно с група от 15 депутати от ГЕРБ, е внесъл изненадващо законопроект, който предвижда даването на по-големи правомощия на главния прокурор Сотир Цацаров, разделяне на ВСС на съсловни колегии, без да се разпуска съветът в настоящия му състав и без да се избират нови членове. В същото време, правосъдният министър обяви, че е тепърва предстои да представи предложения за промени за обществено обсъждане, след което ще ги внесени в НС.

По повод инициативата на Цветанов Борисов пише: "Всяка парламентарна група и всеки депутат има право да дава своя принос и своите идеи по важните въпроси". В същото време, той обявява, че е лично ангажиран с проекта на Иванов за промени в Закона за съдебната власт, с когото няколко дни подред работили активно и който щял да бъде представен до Великден и да бъде инициатива не само на министъра, а на целия Министерски съвет.

Продължаваме напред, завършва той.

Тази сутрин в ефира на БНТ самият правосъден министър отрече депутатите на ГЕРБ, начело с Цветан Цветанов, да се опитват да го бламират. 

"Не виждам бламиране. За мен няма никаква изненада от това, което се случва. Депутатите на ГЕРБ очевидно искат да отбележат своя точка по темата съдебна реформа", категоричен беше Христо Иванов.

По думите му не може да се говори за атака, нито за изненада. "Депутатите от ГЕРБ очевидно, виждайки, че изтича срокът Министерство на правосъдието да внесе законопроект, са искали да отбележат точка, вероятно са били подразнени от АБВ, които направиха свое предложение", коментира министърът и добави, че започва вътрешна игра.

Той определи законопроектите на ГЕРБ и АБВ като доста схематични. "Ние ще внесем много по-задълбочен и обхватен законопроект", категоричен  беше той.

Правосъдният министър отрече да се е чувал с Цветан Цветанов, за да обсъдят внесеният законопроект. Иванов отново повтори, че ако искаме съдебна реформа, трябва да се промени Конституцията. Според него има мнозинство, което само иска "да се снима" със съдебната реформа.

По думите му България  като "Дисниленд" на провалените корупционни органи. Според него до края на тази година осъдени хора е технологично невъзможно да имаме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови