ГЕРБ внесе промени в Закона за съдебната власт, без да чака тези на Христо Иванов

OFFNews 02 април 2015 в 17:03 4059 9

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Цветан Цветанов

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и още 15 депутати от партията внесоха днес проект за промени в Закона за съдебната власт.

Той предвижда разделяне на ВСС на две - Колегия на съдиите и Колегия на прокурорите и следователите, и засилване на правомощията на главния прокурор.

В същото време правосъдният министър Христо Иванов обяви, че е подготвил промени, които скоро ще бъдат подложени на обществено обсъждане и след това внесени в Народното събрание, напомни "Дневник".

Няколко часа по-рано стана известно, че представителите на прокуратурата са напуснали работната група в Министерството на правосъдието, която подготвя също промени в Закона за съдебната власт. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Висшия съдебен съвет днес.

Законопроектът на депутатите от ГЕРБ предвижда Колегията на съдиите се състои от шестима членове, избрани от Народното събрание и от шестима членове, избрани от съдиите.  Колегията на прокурорите и следователите пък ще се състои от петима членове, избрани от Народното събрание, от четирима членове, избрани от прокурорите и от един член, избран от следователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!