Има очаквания за предсрочни избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2018 в 16:25 3791 0

Има очаквания за предсрочни избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова

Има очаквания за предсрочни избори, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, това каза в предаването на БНР Неделя 150 вицепрезидентът Илияна Йотова. 

„Има очаквания и в хората, това показват и социологическите данни. Познавайки нравите на българския политически живот, смятам, че управляващата коалиция ще избере този момент, за да бъде в неин интерес“, каза тя.

„Има огромен вакуум в отношенията между институциите“, смята Йотова.

Тя коментира и политиката към българите в чужбина:

„България няма никаква идея каква да бъде политиката ѝ към нашите сънародници навън. Нямаме отговор на въпроса искаме ли тези хора да се чувстват българи и ако да, то какво да правим за това“

Йотова съобщи, че нейният екип е подготвил концепция за българска институция от типа на Британски съвет и Институт „Сервантес“.

Много харесвам всичко онова, което е в графата читалищна дейност, но в XXI век това вече не е достатъчно, допълни Йотова.

„Често пъти ни казват в президентската институция, че нямаме правомощия. Всеки, който претендира да бъде част от институциите, трябва да има своите отговорности“, подчерта Йотова.

Тя окачестви като „груба грешка, гаф на българското правителство, че няма да изпрати солидна делегация в Маракеш, която да каже защо България на приема Пакта за миграцията“.

„Той (пактът) ще се приеме, но проблемът е, че това е слаб документ. Обаче има две неща, които са много важни - как да се управлява миграцията и реадмисията“, каза Йотова

Страните от ООН се събират на 10 и 11 декември в мароканския град в Маракеш за подписване на Глобалния пакт за миграцията.

Според Йотова „голямата грешка на Европа през 2010-2011 г. бе, че избяга от управлението на миграцията и после започна да лекува последствията.

„Започна криза, която и до ден днешен не е решена“, каза тя.

„Ако ЕС продължи да функционира по същия начин, ще има много тежка съдба“, подчерта вицепрезидентът.

Концепцията, по която се избират еврокомисарите, е сбъркана, каза Йотова. Според нея първо трябва да се определят проблемите, а след това да се определят комисарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови