Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Янев не подкрепи ПП: Първо редовно правителство, след това нов бюджет

Йорданка Веселинова 16 ноември 2022 в 14:00 1308 0

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Стефан Янев

Бившите партньори в два кабинета Стефан Янев и Кирил Петков се срещнаха в парламента. Разговорите между "Български възход" и "Продължаваме промяната" са част от серията срещи за бюджета, инициирани от ПП.

Бившият премиер Кирил Петков отново призова политическите разговори да се отделят от разговорите за бюджета. Той смята, че в условията на двуцифрена инфлация е неправилно пенсиите и заплатите да се замразяват, което ще се случи, ако не бъде приет нов бюджет. Петков смята, че би било "непростимо" хората с минимална заплата, които получават реален доход от 550 лв., да бъдат оставени в плен на политическите разговори.

Бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета "Петков" Стефан Янев заяви, че и тези разговори са политически, тъй като не се влиза в конкретика за бюджета. Янев призова да се състави правителство, защото отказът от такова би бил безотговорен. По думите му първо да се водят разговорите за кабинет, а след това и за бюджета. Янев все пак отчете, че инфлацията и икономическата ситуация са плашещи. 

Лидерът на "Български възход" заяви, че е по-добре да има правителство, което да си внесе бюджет и после да го изпълнява. Той смята, че е възможно и през удължителния проектозакон на Министерски съвет могат да се направят промени между първо и второ четене. Миналата седмица Асен Василев определи тези възможности като "правноекзотични техники", а служебният финансов министър Росица Велкова в петък обяви, че пенсии и заплати не могат да се вдигат през удължителния закон. Виолета Комитова пък добави, че съществува риск за наддаване при отваряне на бюджетната процедура сега. По думите ѝ рискът от удължаването на стария бюджет до лятото на 2023 г. е по-малък. Калина Константинова от ПП ѝ отговори, че ПП вече два пъти е отваряла бюджет без ясни мнозинства.

Румен Йончев от БВ попита защо "Продължаваме промяната" се страхува от удължаването на техния бюджет. Петков му отвърна, че групата му много си харесва бюджета, но той няма да е адекватен за 2023 г., тъй като заложените параметри са тези от 2022 г.

'Правноекзотичните' хватки на БСП няма да минат: Заплатите няма да се вдигат без нов бюджет

Кирил Петков благодари за ясната позиция на Янев, но му припомни, че като служебен премиер не го е било страх да внесе проектобюджет. Янев пък заяви, че не приема думата "страх" в политиката.

В края на срещата Янев заяви, че парламентарната му група ще участва както в разговорите за първия мандат, така и в тези за втория. По думите му, ако не се реализира правителство, то тези разговори ще са в основата за постигането на съгласие за третия мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews