'Правноекзотичните' хватки на БСП няма да минат: Заплатите няма да се вдигат без нов бюджет

Йорданка Веселинова 11 ноември 2022 в 14:01 1274 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Велкова в парламента

"Правноекзотичните" хватки, както Асен Василев определи инициативата на БСП да вдига заплати през удължителния закон за бюджета, няма да минат. Минималната заплата ще бъде замразена до приемането на нов бюджет, обяви служебният министър на финансите Росица Велкова пред журналисти в НС.

Тя добави, че съгласно Закона за публичните финанси НС може да увеличава разходите или да намалява приходите в бюджета, но само през промени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл инициативата на левицата за пренаписване на Бюджета през удължителния закон се явява незаконна. 

Запитана как ще отговори на протестиращите отвън (пред НС се провежда протест на синдикатите, като основното искане е за увеличение на минималната работна заплата - б.а.), Велкова отново повтори тезата си, че служебен кабинет не би следвало да прави бюджетни политики. Тя добави, че заплатите могат да се вдигат или през нов бюджет, или чрез решение на Министерски съвет.

Тя добави, че увеличение на минималната заплата с 10 лв. влошава салдото с 50 млн. лв. В заключение Велкова заяви, че протестите не променят решението на Министерски съвет да не внася проектобюджет за 2023 г., през който да се вдигне минималната заплата.

В момента "Продължаваме промяната" събира подкрепа за проектодекларация на НС, която да задължи Министерски съвет да внесе нов бюджет. Подкрепа са декларирали от БСП, ДБ и синдикатите. Днес групата на Кирил Петров и Асен Василев се среща и с работодателски организации. Паралелно с това обаче в парламентарната бюджетна комисия се прие и удължителният закон на МС. Предстои той да влезе и в зала. От левицата, която декларира подкрепа за декларацията на ПП, гласуваха "за" текстовете и обявиха, че между първо и второ четене ще залагат силен социален пакет - нещо, което днес финансовият министър Росица Велкова определи като противозаконно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !