Янаки Стоилов: Господа в дясно, земята не е плоска

Нели Чолашка 19 ноември 2014 в 14:32 1789 4

Янаки Стоилов

"Когато мнозина са смятали, че земята е плоска, че слънцето се върти около земята и дори се е наказвало, ако бъде оспорено. Вие господа отдясно сте на нивото на това късно средновековно мислене. Мина времето, в което се смяташе, че земята е плоска. Тя не е такава и ако искате да промените плоската политика на плоското мислене, защото това е път към развитието на страната".

Това обяви социалистът Янаки Стоилов по време на дебатите в парламента по повод внесени законопроекти на БСП и на "Атака", в които се предлага отмяна на плоския данък и връщане на прогресивното подоходно облагане.

"Сегашният плосък данък беше сегашния начин на облагане, въведени през 2008 г. показват, че когато левицата отстъпи от отличителни за нея леви политики, след това е трудно да се върне на пътя на прогресивните решения. Тази политика трябва да се смята за напълно изчерпана", коментира Стоилов.

По думите му през 2008 г. е имало известна логика за въвеждането на единната данъчна ставка върху доходите заради процес на икономическо оживление, но това е довело до задълбочаване на неравенствата и те вече достигат критични стойности.

Не може общество, което е раздирано от дълбоки социални различия да бъде солидарно, да понася тежестите на кризата и да бъде мобилизирано за излизане от дълбоката криза, предупреди социалистът.

Според него е спекулативно твърдението на Министерството на финансите, че с въвеждането на плоския данък са се увеличи приходите от данъци, но според социалиста причина за това е, че няма необлагаем минимум и повече бедни хора са започнали да плащат налог.

По думите на Стоилов БСП не може да бъде упреквана, че не е опитала да промени данъчната система в миналия парламент, в който беше част от управляващото мнозинство, но успели да прокарат само нулева данъчна ставка за хората на минимална работна заплата.

"Тогава либералната партия ДПС не пожела тогава да направи и другата стъпка (въвеждането на прогресивно облагане)", уточни социалистът.

Заявяваме, че носим своята отговорност за съхраняването на плоския данък през 42-ро НС и това бе проява на наша политическа отговорност и последователност, отговори на упрека лидерът на ДПС Лютви Местан.

„Въпросът се предшества от въпроса за политическата отговорност за въвеждането му. Плоският данък за доходите на физически лица е въведен от лявоцентристкото управляващо мнозинство на Тройната коалиция в 40-то НС с министър на финансите Пламен Орешарски, министър-председател Сергей Дмитриевич Станишев и мандатоносител ДПС. 

Ако плоският данък е продукт на плоско политическо мислене, определихте мисленето на тройната коалиция като плоско. Смятам, че плоският данък не беше продукт на плоско политическо мислене, а на модерно либерално мислене. Добре е тази политика на приемственост да продължи и от 43-то НС“, контрира Местан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!