13 депутати от различни партии подкрепиха нулево ДДС за храни, лекарства и учебници

Депутати от "Атака" и ПФ се обиждаха на "педофил" и "русенски македонец"

Нели Чолашка 19 ноември 2014 в 13:39 3770 0

13 депутати подкрепиха проектозакона на "Атака", който предвижда нулева ставка за храни, лекарства, учебници и учебни помагала, произведени в България.

Подкрепата обаче не е само от народни представители на "Атака", които имаха 10 депутати в залата, но и по един от БСП, Реформаторския блок и от Патриотичния фронт.

От социалистите "за" гласува Георги Кадиев, който предварително обяви, че подкрепя идеята за диференцирана данъчна ставка за различните стоки.

"За "Атака" - въпросът е много важен - дали да има единна ставка или не. Политиката от години е единна ставка поради две причини - приходи в бюджета и по-лесно администрирането. Първо - наистина не се казва откъде ще дойдат приходите. Администрирането - детски стоки ли са 36 номер обувки или ако аз отида да си купя видео игра? Не казахте нищо за опасностите. Друга опасност - отварянето на вратата. Една или две стоки с преференциални ставки - веднага и други искат. Друг проблем - намалявате ставката за всички храни, но има хора, които нямат нужда. Поради тази причина не бих го подкрепил в частта му "храни".

Бих го подкрепил обаче в частта за лекарствата. Те наистина са голям проблем у нас и наистина хора пътуват до съседни страни, за да купуват по-евтини лекарства. При тях е достатъчно ясно казано каква е надценката, която могат да си сложат и би трябвало логично при намаление да падне цената, склонен съм за намаление с цел една единствена - облекчаване. Ако цялостното е 174 - значи 10% е около 100 млн. лева, което според е поносимо", коментира Кадиев.

Дебатите около законпроекта не минаха и без сблъсък между депутатите на "Атака" и Патриотичния фронт.

"Не може да толерираш местните продукти (изписани в законопроекта като "месни") за сметка на европейските, няма как да стане това нещо. Или искате да набутате сегашното управление в едни санкции, които ще бъдат неизменно наложени", обърна се към вносителите съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

По думите му законопроектът е некадърно написан и не отговоря на Закона за нормативните актове, тъй като липсва финансова обосновка на ефекта върху държавния бюджет.

Вие всъщност не целите да решите проблема, ако някой си е направил труда да прочете законопроекта, ще види, че той е пълен с правописни грешки - думата местни се пише с "т", а месни означава направени от месо. Ако нямате кой да ви пише грамотно, ще ви дам нашата секретарка да ви прави законопроекти.

Истаната е, че вие не желаете да решите проблемите на хората. Вие поставяте един елементарен популизъм и така сте го направили, че да не ви подкрепим, за да казвате после колко сте велики", обърна се към атакистите другият съпредседател на ПФ Красимир Каракачанов и допълни: "Тези неща не ме учудват, защото преди в залата бродеха педофили от вашата парламентарна група, а сега бродят популисти.

Илиян Тодоров от "Атака" се опита да го обиди като го нарече "русенски македонец". Скандалът беше прекъснат в зародиш от Цецка Цачева.

Лютви Местан пък реши да говори за проблемите с възстановяването на ДДС, за да похвали кабинета на Пламен Орешарски:

"Един аспект на прилагането на закона за ДДС, който стои извън тялото на самия закон. Става въпрос, че в недалечно минало наблюдавахме една изключително порочна практика на възстановяване на ДДС.

Поредността на дължимото се изплащаше от държавата по принципа политическа лоялност на субекта. Никой не може да отрече това и колкото и да е силен рефлексът да отричате всичко на предишното правителство, едно не може да се отрече на кабинета Орешарски – прекъсна това и по всеобщо признание на бизнеса данъкът се възстановяваше по поредността".

Новият кабинет да демонстрира ясна приемственост и по отношение на равнопоставянето на всички бизнес субекти в страната. Това е най-важният въпрос с ДДС в страната. Затова ние няма да влизаме в спора между идейни съмишленици. Както казва Чърчил най-жестоки са битките между идейни съмишленици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови