Quantcast

Янаки Стоилов: Ако ЕС изисква за бежанците, да ни вкара в Шенген

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2015 в 13:12 3378 4

Янаки Стоилов

Сега е моментът да се постави въпросът, че ако към нас се предявяват допълнително изисквания по отношение на бежанската тематика, е време европейските страни да погледнат на близката перспектива за приемането на България в Шенген.

Това обяви в интервю за БНР Янаки Стоилов, депутат от БСП и зам.-председател на парламента.

Той смята, че е необходима и по-координирана политика и на европейско ниво и между България и Турция.

"Разбира се с доизграждане на защитното съоръжение, което беше силно оспорвано не само от гледна точка на неговите финансови параметри, но и като един от начините за противодействие. Това, че ние сме дали документи на много от тези лица като първа страна от ЕС, безпрекословно да бъде превръщано в основание за връщане на тези хора, които се намират в различни европейски страни, защото в същото споразумение е предвидено, че когато страните се намират в крайно затруднение могат да се търсят и други решения, а на тази клауза нашите представители не са се позовавали, за да е ясно, че ние освен като някаква солидарна част в ЕС, имаме и свои възможности", коментира социалистът.

Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация по отношение на предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас:.

"Обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти в редица случаи с поемане и на допълнителни рискове, но нека да не правим предположения. Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори, тъй като смятам, че тази визита ще се впише в някакъв по-широк контекст на процесите, които се развиват в Югоизточна Европа", коментира червеният депутат.

Стоилов коментира и атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“:

"Това не е само трагедия за много хора, за техните близки, травма за цялото общество. Ние всички трябва решително не само да се обявим срещу терора. Знам, че ще има лозунги за между религиозната толерантност, за свободата на словото, за това, че обществото не трябва да се подава на страха, но едва ли ще има лозунги срещу империализма, защото тероризмът се превръща не само в посегателство срещу отделни свободи, не само в израз на отчая фанатизъм. Ние трябва да отречем екстремизма във всичките му форми, но заедно с това да разберем, че е необходимо много по-голямо уважение и зачитане на интересите на различните не само етнически и религиозни общности, но на различните страни. Нуждаем се от свят, които да установи диалог между нациите и цивилизациите, които постепенно да ограничава тези конфликти".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2015 в 21:30

Янаки, Янаки ти като юрист знаеш ли, че по Шенгенската система ще имаме юридическо задължение да приемаме автоматично всички нелегални имигранти, като първа страна на преминаване на границата ? По протокола Дъблин ІІ нямаме такова задължение. Там можем да се мотаем. Там имаме задължение да разглеждаме молби, но след 5 месеца откакто са се установили нейде из Европа и такова задължение нямаме. Ти какво искаш Янаки, да направим България депония за нелегални имигранти от кризисните райони ли? В момента, докато не блокираме напълно южната граница никакъв Шенген не ни трябва. Влизането в Шенгенската система НИЩО не дава на българския гражданин реално. Право на свободно придвижване - имаме го. Янаки, иди с един български самолет до Берлин, Лондон или Париж и виж как българите преминават с личните си карти през техните ГКПП. Право на участие в трудовия пазар на ЕС - имаме го. Няма ограничения. И скоро ще ни МОЛЯТ да влезем в Шенген, но това не ни трябва. Поне засега.

11.01 2015 в 20:32

Защо ще ни приемат в Шенген? За да е още по-просто на всички влезли терористи да отидат на Запад? Тия в Брюксел имат повече мозък от Янаки, който е без акъл и не може да мисли!

11.01 2015 в 17:05

Сега е моментът да зададем въпроса, защо комунисти като Янаки са все още преподаватели в Софийския университет и тровят мозъците на децата ни?

11.01 2015 в 13:27

Кои бяха БСП?