Никола Казаков отново ще е шеф на Агенцията за бежанците

OFFNews 07 януари 2015 в 12:52 4998 1

Никола Казаков

Правителството определи Никола Казаков за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той е заемал този пост в периода 2010-2013 г.

В момента работата на Агенцията се ръководи от временно изпълняващ длъжността, след като Николай Чирпанлиев беше освободен в края на миналата година.

Отстраняването му не беше съпроводено с конкретни мотиви. Вицепремиерът Меглена Кунева обаче коментира, че очаква подобряване на управлението на средствата от държавния бюджет и европейските фондове, предоставяни на центровете за бежанци. Според нея ДАБ трябва да работи по-активно и за интеграцията на хората, които са получили статут. 

Новоназначеният шеф на агенцията беше отстранен от поста си през октомври 2013 година. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев мотивира решението на правителството с това, че процедурите са предоставяне на статут се бавят, което води до пренаселване на лагерите за временно настаняване. На критика беше подложено и управлението на местата за времнно настаняване и слабото взаимодействие с европейските институции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!