Христо Иванов: Не съм оптимист, че след вота ще има правителство

OFFNews 25 август 2022 в 16:14 4051 2

Христо Иванов на Дондуков 2

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Христо Иванов на Дондуков 2

Честно казано, след като не можахме да направим голямо предизборно обединение, не съм оптимист, че следващият парламент ще излъчи правителство и че то ще бъде стабилно или трайно, заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Преди месец Христо Иванов призова за предизборна коалиция с всички "запазили духа на протеста", като поканата му бе отправена най-вече към естествените партньори на ДБ - "Продължаваме промяната". От ПП дълго време бавиха отговора си, а накрая стана ясно от ЦИК, че поради отделните регистрации на ПП и ДБ за предсрочния вот двете формации няма как да се обединят предизборно.

Днес Христо Иванов обясни как ДБ се е оказала в четворната управляваща коалиция заедно със своите дългогодишни идеологически опоненти - БСП. Той напомни, че в началото на 47-ото Народно събрание от ДБ са подкрепили мандатоносителя ПП, които на свой ред са потърсили подкрепа от БСП и ИТН, тъй като това са били единствените възможни комбинации.

"От тази гледна точка считам, че нашите избиратели добре разбират необходимостта от това действие. Ние от своя страна разбираме, че това не може да е трайна политическа формула и че трябва да се търси излизане от нея. За съжаление, следващият парламент едва ли ще даде такава възможност", прогнозира Иванов.

Той е на мнение, че трябва да се работи за цялостно преконфигуриране на цялата политическа сцена: "Така че ДБ, освен явяването на тези избори, очаквам в следващите дни да обяви намерението си как ще се разполага в център-дясното пространство, с оглед реконструирането на цялостния политически пейзаж."

Христо Иванов уточни, че от ДБ още не са определили листите и водачите им за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври, като изтъкна, че реденето на листи в ДБ е сложно - заради наличието на три отделни политически формации в коалицията.

Съпредседателят на ДБ предупреждава, че има съществен риск страната да попадне в спирала от предсрочни избори:

"Социологията от много месеци дава ясна картина на стабилност и леко повишаване на подкрепата към ДБ. Въпросът не е в нашия резултат сам по себе си. Въпросът е какво управление може да очакваме да бъде излъчено в следващия парламент. Не съм оптимист, че ще има лесна формула и това е източник на голямо безпокойство за нас."

Според Христо Иванов въпросът е не политиците, а насъщните интереси на България да мобилизират електората. Той изтъкна, че очакването политическата класа сама да произведе нещо, без да има ясно волеизявление от гражданите, вече четири парламента показва, че не дава резултат.

"Мисля, че е време да спрем с експериментите. Виждаме катастрофален резултат - провал след провал, след провал. Наистина е време да спрем популистките експерименти и да се гласува за политически формации, които наистина могат да предложат трайна визия за страната", каза съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов подчерта, че е важно хората да разберат, че в крайна сметка гласуват за себе си, а не за политици.

"Гласуването за ДБ е гласуване за системно разумно поведение. Ние предсказахме, че управляващата коалиция е заредена с твърде много фактори, които ще доведат до нейния бърз разпад. (...) Дадохме формула как България да има управление, което да може да се справи с последствията от войната и справяне с корупцията. Не бяхме чути", заяви още той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16