Христо Иванов зове за предизборна коалиция не само с ПП, но и с всички "запазили духа на протеста''

 OFFNews 28 юли 2022 в 10:24 5578 5

Христо Иванов на консултация при президента

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Христо Иванов на консултация при президента

Съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов призова за предизборна коалиция. Днес той обяви, че на фона на четвъртите избори в рамките на година и половина трябва да бъде показано голямо обединение и то не само между ДБ и "Продължаваме промяната".

"Трябва да привлечем всички останали фигури, които запазиха духа на протеста. Трябва да се отнесем сериозно към това предложение. Има граждански организации като БОЕЦ и "Правосъдие за всеки". Трябва да потърсим всички онези наистина знакови лица и граждански брандове", заяви Христо Иванов пред Нова телевизия.

Според него едно такова обединение трябва изначално да покаже амбиция за голямо мнозинство на базата на диалог. Той обясни, че подобно мнозинство се прави от хора и политици, които могат да покажат отговорност.

Иванов обяви, че е готов да седне на масата за разговори веднага, но въпреки това каза, че от ДБ ще подходят "малко по-бавно" и ще настояват за няколко кръга разговори, за да може да се чуе и общественото мнение.

По думите му "Демократична България" е била готова да не излъчи собствени министри в нов кабинет в името на това страната да има редовно правителство, а политическата формула да бъде сменена:

"Бяхме готови да направим този жест. Беше въпрос на добра воля, на отрезвяване, на уплах, ако искате. Аз не виждам достатъчно уплашени хора в парламента. А трябва да виждаме хора, които имат здравословен страх от това, което идва за страната."

Христо Иванов предупреждава, че предстоят тежки кризи, внесени отвън. Той е на мнение, че предстои най-тежката комбинация от кризи, която неговата генерация е виждала:

"Нека не подценяваме това нещо. Според мен трябваше да ни е обхванало едно здравословно ниво на страх. Ако това беше се случило, можеше да намерим работещи формули. Изискваше се отговорност малко да надскочиш себе си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови