Христо Иванов: Изборите са кръстопът за нас - видяхме как Македония и Грузия с ритник затвориха вратата за Европа

Борисов ''ясно и честно'' ни предлага да бъде премиер в съвместно управление с Пеевски, каза съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 16 май 2024 в 12:05 3265 0

Христо Иванов

Снимка БГНЕС/Архив

Христо Иванов

Изборите са кръстопът - видяхме как Северна Македония и Грузия затвориха с ритник вратата за Европа, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Вчера той участва в публична среща с избиратели в Добрич заедно с част от лидерите на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) - Асен Василев, бившият премиер Николай Денков и Атанас Атанасов, както и депутатът Ивайло Мирчев.

"Какво се поиска от тях, за да влязат през тази врата? Малки нещица - съдебна реформа и пакет от мерки, за да се премахне влиянието на олигарсите. Дали ви звучи познато? Какво се случи? Появи се един олигарх, почетен председател на една от партиите. Звучи ли ви познато? Той просто каза: "А, не, тази няма да я бъде" и затвори вратата", коментира той.

Според него същата ситуация се разиграва и в Северна Македония: "Там една партия на бивши ченгета от бившите служби, приятели на Орбан, който им напазарува всичките медии и им осигурява медиен комфорт, правят същото с нашите братя в Северна Македония. С ритник на първия ден затвориха вратата към ЕС. В момента България е на подобен кръстопът", заяви Христо Иванов.

Той е на мнение, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "ясно и честно" предлага съвместно управление заедно с председателя на ДПС Делян Пеевски, като Борисов да бъде премиер. По думите му тази т.нар. "стабилност" винаги завършва по един и същи начин - с протести, дестабилизация, мачкане на хора, унижение и кражби.

"Лошото този път е, че се промени международната среда и вече не е гарантирано, че България няма накъде да ходи и бавно ще върви към Европа. Това, че две страни на една географска ширина с нас затвориха вратата към ЕС, показва едно - има накъде да изпаднем, за съжаление. Затова нямаме право на експерименти", предупреди лидерът на "Да, България".

По думите му предстоящите предсрочни парламентарни избори 2 в 1 заедно с тези за Европейския парламент на 9 юни са важен кръстопът за България. Според него посоката, в която трябва да се върви, е бавно обръщане на политическата инерция, трупаща се през последните месеци:

"Нали сте люляли дете на люлка? Първо е по-трудно, после, изведнъж като се залюлее, се ускорява и става по-лесно. В политиката няма да става по-лесно. Дори да успеем да превърнем огромното мнозинство за промяна в парламентарно мнозинство около нужните приоритети, няма да бъде лесно."

Христо Иванов посочи, че политиците не работят, за да им бъде лесно, а за да постигат резултати. Той каза, че очаква още неприятни моменти, че част от търсените от ПП-ДБ резултати действително вече са постигнати, но много остават.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови