Христо Иванов: ИТН бърка това, че са антисистемни с това да са против институциите и парламентаризма

Намираме се в поле, което Конституцията не е предвидила. Получава се зрелищен разпад, смята съпредседателят на ДБ

OFFNews 10 август 2021 в 18:10 7560 2

Снимка Архив: БТА/Христо Касабов

"ИТН бъркат това, че са антисистемни с това да са против институциите и против парламентаризма", заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Това е върхът на безотговорността", така Иванов коментира днешното изявление на Слави Трифонов, че мандатът няма да бъде реализиран.

Думите на Христо Иванов са по повод решението на коалицията да не подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ" и последвалото изявление на Слави Трифонов, че ИТН ще оттегли проектокабинета, който изобщо няма да бъде предлаган за гласуване, а това означавало нови избори. Шоуменът обвини партиите на протеста в предателство и им прехвърли отговорността за несбъдналото се правителство. 

По-късно през деня БСП реши, че няма да подкрепи правителство на ИТН с премиер Пламен Николов. Късно следобед стана ясно, че Николов ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре.

Последва и решението на БСП да гласува с "въздържал се" при гласуване в пленарната зала, изказано от левия депутат Александър Симов пред БНТ.

"Намираме се в едно поле, което Конституцията не е предвидила - сблъскваме се с това, че не може да изобретиш демокрацията. Получава се ето това - зрелищен разпад! Чакаме да видим какво са измислили сценаристите за утре, но е време да кажем: Стига! Баста!", бе категоричен Христо Иванов.

Това да имаш дипломи и високо образование и да можеш да носиш политическа отговорност са различни неща. Всичко това се разпада по медиите. Това олицетворява и състоянието в българските университети, смята той.

Христо Иванов, заяви, че по време на преговорите "нито имаше някакъв реален диалог, нито се чуха някакви аргументи".

"Зад цялата шутовщина и всичките провокации със скъсани дънки и т.н. някой беше решил, че е много важно Петър Илиев да е там", коментира още той.

Той обясни, че основна пречка за отказа ИТН да бъде подкрепена е липсата на споразумение с ясно поемане на ангажименти и ясна конфигурация на правителството. В основата на парламентаризма стоят коалициите, които обаче не означават поделяне на порции, а поделяне на отговорност, посочи съпредседателят на ДБ.

"Аз не бих качил хората си на лодка, за която не съм сигурен, че би стигнала до линиите на шамандурите."

Така Иванов отговори на въпрос дали ДБ би предложила свои министри в кабинет на ИТН.

Христо Иванов съобщи още, че преди около две седмици са разговаряли със Слави Трифонов, който обещал среща. Но до нея не се стигнало. Разговорите не са довели до резултат, защото демократите очаквали едно, "а получили Тошко".

"Когато се наема чистачка, домоуправителят иска да я види", лаконично обобщи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови