''Гешев трябваше да бъде отстранен за делата на трупчетата''. Какво предстои

Йорданка Веселинова, Ружа Райчева 16 юни 2023 в 09:14 2461 3

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Графит на Иван Гешев в София

"Иван Гешев бе отстранен от поста главен прокурор, но не заради това, за което трябваше да бъде отстранен", коментира пред журналисти в парламента депутатът ген. Атанас Атанасов, съпредседател на "Продължаваме промяната - Демократична България". 

Вчера, четири дни след решението на ВСС за прекратяване на мандата на Гешев, президентът Румен Радев издаде указ за предсрочното му освобождаване. Така страната остана без главен прокурор. Очаква се членовете на ВСС да изберат временно изпълняващ длъжността главен прокурор, а след това, в срок до 7 дни, трябва да започне и процедура за избор на нов.

Според Атанасов Гешев е трябвало Гешев да бъде освободен заради делата на трупчета и различното прилагане на закона.

"Измислиха нещо друго. Тези, които го освободиха, са тези, които го избраха. Не знам дали не ги е срам."

Според ПП-ДБ сега трябва да се реформира прокуратурата и да се обмисли дали е нужно да има главен прокурор. За такава реформа обаче е нужна промяна в Конституцията и свикване на Велико народно събрание. Според Атанас Атанасов независима прокуратура ще има, ако бъдат отнети кадровите правомощия на главния прокурор, тъй като в момента кариерното развитие на магистратите зависи от главния прокурор.

Съпредседателят на новата коалиция даде заявка за избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС), който да избере следващия главен прокурор.

Депутатът от ПП-ДБ Стою Стоев коментира, че парламентът не може да се меси в работата на ВСС и че има ясни законови процедури по избора на нов главен прокурор.

Той каза, че ПП-ДБ вече имат "разписани идеи" за промени в Конституцията, които предстои да се обсъдят с всички парламентарни групи. Вчера обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че те няма да участват в разговори за промени в Конституцията на този етап.

Стоев посочи, че има 7-дневен срок за избор на заместник на главния прокурор, но че не е задължително това да бъде някой от настоящите зам.-главни прокурори. По думите му процедурата по избор на нов главен прокурор продължава около 3 месеца.

"Евентуално е възможно нови реформирани органи (ПП-ДБ предлагат реформи във ВСС чрез конституционната реформа - б.а) да изберат главния прокурор. Трябва да се промени дали отстраняването на Гешев няма да промени намерението на другите сили за конституционна реформа", заяви Стою Стоев. 

Помолен за коментар за избора нов главен прокурор депутатът от ДПС Делян Пеевски единствено каза, че "това го решава ВСС". 

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов не пропусна да разкритикува бившите си коалиционни партньори и заяви, че те били обвързали съдебната реформа с отстраняването на Гешев. По думите му обаче Иван Гешев "по принцип си е бил за махане". Той заяви, че ако не може да се избере нов главен прокурор трябвало бившият да бъде върнат.

Рая Назарян от ГЕРБ-СДС заяви, че днес ще бъде избран временно изпълняващ длъжността главен прокурор, който ще остане на този пост до смяната на състава на ВСС. Според промените в ЗСВ това трябва да се случи след три месеца. По думите на депутатката от ГЕРБ за избора на главен прокурор не трябва да се чака конституционната реформа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

16.06 2023 в 10:12

Точно така. И тези, които го отстраниха нарочно дадоха за повод някаква "недопустима реплика и емоционално състояние"! Абсолютна постановка за отклоняване на вниманието от истинските причини, заради които трябваше да бъде отстранен. А тe ke се споменаха, защото иначе ще трябва после да се разследват...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика