Радев подписа указа за отстраняването на Гешев

OFFNews 15 юни 2023 в 18:30 6407 1

Снимка OFFNews

Със свой указ президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на България.

Предсрочното освобождаване на Гешев бе подкрепено от 16 души от Висшия съдебен съвет в понеделник. Причината за предложението на четирима членове на Прокурорската колегия към ВСС бяха думите на вече бившия главен прокурор на една от пресконференциите си, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от Народното събрание. 

Подобна процедура - ВСС да освободи предсрочно главния прокурор, се случва за първи път. 

По обед в понеделник Иван Гешев напусна заседанието на Висшия съдебен съвет и замина за Страсбург за заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към LIBE на Европейския парламент.

Заедно с него си тръгна и защитникът му Радостина Томова. Час и половина по-късно бе направен опит да бъде прегласувано решението, но не събра подкрепа от членовете на ВСС. В крайна сметка със 16 гласа "за" и 4 "против" ВСС реши да предложи на президента да освободи от длъжност главния прокурор

16-те гласа стигнаха, след като 49-ият парламент прие промени в Закона за съдебната власт, една от които е намаляване на броя на нужните гласове за освобождаване на обвинител №1.

Междувременно от Страсбург Гешев не коментира решението на ВСС, а заяви, че ще изчака указа на Радев и решението на Конституционния съд. 

"Каквото имам да кажа, аз ще го кажа в България", закани се той във вторник. 

Гешев сезира Конституционния съд за това може ли главен прокурор да бъде освободен от съвет, чийто мандат е изтекъл. Второто му питане е за намаленото мнозинството, необходимо за отстраняването му - от 17 на 13 гласа.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор на 18 декември 2019 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков