Защо България не може да влезе в еврозоната

OFFNews 28 февруари 2017 в 10:59 11983 6

Дни след изявлението на служебния премиер проф. Огнян Герджиков, че няма пречки кабинетът да кандидатства за включването на България в еврозоната заваляха коментари "за" и "против" и предположения може ли или не това да се случи.

Мисля обратното на премиера, който твърди, че няма пречки, възрази обаче бившият зам.-финансов министър и настоящ независим кандидат за депутат в 23 МИР Георги Кадиев.

Ето и аргументите му:

"Маастрихтските критерии – инфлация, бюджетен дефицит и държавен дълг, както и лихвени равнища, ги изпълняваме към момента. Не отговаряме на условието за валутна стабилност, което изисква поне две години да сме били в ERM II (механизъм на обменните курсове). По принцип няма пречки да се кандидатства за ERM II, дори и без да се изпълняват останалите критерии. За да се кандидатства за ERM II, страната трябва да получи неофициалното одобрение от европейските институции. Мисля, че такова няма и няма и да има скоро, съдейки по конвергентния доклад на ЕЦБ от миналата година. Докладът оценява готовността на всяка ЕС страна-членка извън еврозоната да приеме еврото. За България, оценката е като цяло отрицателна, въпреки че всички номинални критерии са изпълнени. ЕЦБ счита, че някои от тях – инфлацията например, не са изпълнени по устойчив начин, т.е. не е налице реална конвергенция все още. Според ЕС, в България също са налице т.нар. excessive macroeconomic imbalances, което също е фактор против да ни одобрят за ERM II. Стабилността на банковата система още не е доказана, според ЕЦБ.

Освен цифровите критерии, другите условия за прием в еврозоната включват съвместимост на националното законодателство за БНБ с правилата в еврозоната. Според доклада на ЕЦБ, в България има пропуски и по тази линия – институционална независимост на БНБ, независимост на гувеньора и членовете на борда, конфиденциалност, монетарно финансиране и редица други. Няма как да се оправят тези пропуски без законови промени, т.е. работещ парламент.

Убеден съм, че в Европа няма да приемат кандидатстване за еврозоната от служебен кабинет, който не може по очевидни причини да даде гаранции, че нужните законови промени ще бъдат прекарани през парламента.

Като цяло мисля, че изказването на премиера е изхвърляне с политически цели.

И нямам идея защо Огнян Герджиков се занимава с дългосрочни задачи, а не с организация на избори, което всъщност му е работата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

28.02 2017 в 11:12

Тук възникна най-важният въпрос - защо Герджиков се занимава с неща, които не са му работа? Как така нещо толкова временно като служебното правителство ще предопределя дългосрочното бъдеще на страната? Отново играят някакви задкулисни игри и се готвят пак да ограбят банките пред овчия ни поглед.

И все пак - кой направи герджиков министър-председател? Това не може да е просто така - бръкнали в торбата с професорите и улучили този.

Поздрав!