Трябва да влезем в еврозоната, час по-скоро

Румен Гълъбинов 28 февруари 2017 в 07:00 15112 10

Против съм отмяната на Валутния борд и за да не бъда разбран погрешно искам да обърна внимание на нещо друго.

Сега съвременната монетарна система е значително по-различна от тази по времето на кризата в България през 1996-1997 г.

Безспорно тогава въвеждането на валутния борд бе в основата на икономическата стабилизация на държавата ни.

Към настоящия момент обаче от страните във валутен борд от ЕС, които бяха обвързани с еврото остана само България с валутен борд обвързан с еврото, без да е в ERM II.

При модерната монетарна система държавата е емитент на националната си валута, а хората и бизнеса са ползвателите на тези пари. България обаче не притежава модерна монетарна система, а използва паричната система на валутен борд.

При валутен борд държавата вече не е издател на националната валута, а е потребител точно както фирмите и домакинствата.

Така вече повече от 20 години държавата ни не може да използва антиинфлационна фискална политика и затова ни е трудно контролирането на инфлацията и моделирането на икономическия ни цикъл.

Има четири количествени измерители за членство в европейския монетарен съюз: дългосрочен лихвен процент, годишната инфлация, бюджетен дефицит и съотношението брутен държавен дълг/БВП.

Петият критерии не е количествен, а именно двете години задължителен период в механизма ERM II.

С оглед на Договора за ЕС, ние сме си поставили ясната цел да се присъединим към европейския валутен съюз, като част от цялостната ни евроинтеграция.

България може да изпълнява и четирите количествени критерия от Маастрихт.

Въпросът за или против влизането на България в еврозоната е свързан с аргументи.

Позитивите от влизането ни в еврозоната са:

1. След влизането ни в еврозоната лихвите за правителство, домакинства, фирми ще паднат.

2. При едно бъдещо влизане в еврозоната ще се понижат транзакционните разходи по международните сделки - внос/износ.

3. Приемането на еврото ще донесе още по-висока стабилност на националната ни икономика.

4. Банковата ни система може да ползва евтин ресурс от ЕЦБ.

5. При влизане еврозоната валутните ни резерви придобиват инвестиционни възможности.

Освободени от режима на валутен борд, валутните резерви да се инвестират в специални фондове с инвестиционни характеристики и цели, както и директни инвестиции в нашата икономика.

Основният проблем пред евентуалното влизане на страната ни в еврозоната е текущото тежко състояние на част от държавите членки на ЕС. Което означава нови тежести върху новоприсъединяващите се държави.

Следва и хармонизиране на данъчната ни система, което е проблемно от гледна точка нивото на развитие и структурата на икономиката ни.

Трябват ни реформи за подобряване на конкурентоспособността и ефективността в реалната икономика.

Похвална е позицията на служебното правителство да започне този труден процес.

Лично за мен, позитивите от влизането ни в еврозоната са достатъчно ясни и повече, за разлика от негативите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9025

12

SILANCE

01.03 2017 в 16:55

До № 11. Точно това е заветната цел,защото "ръстът" на оно- ва,което имаме вместо икономика,не оставя вече почти никакви
възможности хем да се манкира дейност,хем да се краде в количествата,с които са си свикнали.

11948

11

Oggie Petkov

01.03 2017 в 11:57

От петте изброени "ползи" за икономиката ни само една има може би действително значение.Другите са почти имагинерни. Първо, няма никаква гаранция, че лихвите ще паднат. Нищо не пречи и сега да паднат, но това не го правят банките и сега, защото виждат, че сме разграден двор и няма държава, да ги удари по тиквите. Второ за разходите при транзакции бих искал да видя факти и цифри за да ме убедят, а не приказки. По т. 3: Еврото не спаси икономиките нито на Гърция, нито на Испания, нито Ирландия, нито падаща Италия.По т.4: Банките ни и сега са пълни с пари, които лежат в трезорите.Само по т 5 може би автора е прав, но само донякъде. Това са т.н. резерви, които били някъде към 18 млрд евро, добра хапка за нашите политици. Може би те са целта на цялото плямпане.

11948

10

Oggie Petkov

01.03 2017 в 11:46

Да, приемането на еврото ще е добро може би за бизнеса (което не е сигурно), но няма да е добро за обикновените хора (което е сигурно). При този политически "елит" и алчни "бизнесмени" който имаме в момента е по-добре да стоим далече засега. Не съм прочел нито един смислен и задълбочен и компетентен анализ по въпроса от независим икономист на който имам доверие.

11948

9

Oggie Petkov

01.03 2017 в 11:40

Лошото при нас е, че винаги се набучваме на негативите и не ползваме нищо от позитивите. За тези, които не разбират сърцевината на проблема ще повторя мислите на по-сведущ от мен. Единствената страна в ЕС, която е спечелила от еврото е Германия. По груби сметки вследствие на положителния баланс, Германия печели по 900 млрд евро годишно от износ в другите еврпейски по-слаби в икономическо отношение страни.Единствената защита на тези страни, преди ерата на еврото е била нац. им валута, чрез обезценяването на която са поставяли някаква бариера пред немския износ. След еврото бариерата пада и сега всички: Италия, Испания, Гърция и др са надупени и със смъкнати гащи. Благодарение на борда, ние сме така от 20г. Защо в статията не се казва нищо за годишната вноска, която трябва да се внася във фонда за стабилизиране на закъсалите "бедни" като Италия и Гърция?

8596

7

NikiDanev

28.02 2017 в 11:19

исках да напиша съветски подлоги, извинете за грешката

8596

6

NikiDanev

28.02 2017 в 11:17

За нас вероятно е добре да влезем в еврозоната, по причини, които този човек така добре обоснова. Не само това, особено е важно, че България елегантно ще се измъкне от валутния борд, който освен всичко друго е и ограничител. А това дето ни бутате плашилата на Италия, Гърция и т.н. все една да казвате, фалиралите искат да си върнат националните валути. Ами хубаво, ама нефалиралите не искат. Фалиралите като го направят, за около 5 - 7 години ще почувстват сериозна инфлация, за да може буфера да обере реалната от нереалната икономика. Ако гърците си върнат драхмата, умните казват, че ще се обезцени на първия час с около 30%, след 5 години с повече от 70. Т.е. превеждам, с 200 драхми няма да могат да си купят това, което са си купували със 100. Италианци, испанци, ще ги последва същото. Така че спрете да ревете на чужди гробове господа конспиратори, сукси подлоги и прочее соц икономисти...

29216

4

Лопе де Вега

28.02 2017 в 09:46

Еми аз още през 1990 г. пеех, че няма какво много да му умуваме, ами да почнем да преписваме и да ПРИЛАГАМЕ германските закони. Условието (1) автоматично отменя възможността за бързо влизане в еврозоната. Ако се пристъпи към федерализация, това има да се влачи не по-малко от 10 години. Та не виждам нещо, което да противоречи на желанието ми да се помотаем някое време и да се огледаме внимателно преди да нагазим в калта. Льо Пенка и тя пищи да се връща към франка. Пак ли ние ще бъдем най-големите балами?

Поздрав!