ГЕРБ предложи депутатите да не са 240, а субсидията да е 0 лева

Проектът предвижда въвеждането на изцяло мажоритарна система

Последна промяна на 12 януари 2017 в 12:10 22182 19

ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание промените, които партията предлага за изменение на Изборния кодекс, а именно въвеждане на мажоритарна система още на предстоящите предсрочни парламентарни избори, поискана от народа след референдума на Слави Трифонов. 

Основните промени, които партията предлага в своя законопроект за нови изборни правила:

1. Предвижда се да се гласува в 240 едномандатни избирателни района в два тура. На втория тур се явяват двамата кандидати с най-голяма подкрепа и за депутат се избира този, който е спечелил по-голям брой действителни гласове. 

"От ГЕРБ смятаме, че това съответства на волята и на въпроса, както беше зададен от Инициативния комитет и беше получил отговор от избирателите", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

ГЕРБ се отказва да районира страната на едномандатни райони, защото смята, че това трябва да се направи от отдалечено от политиката лице. Затов ГЕРБ предлага бъдещият президент Румен Радев да извърши районирането на страната. 

2. Българите в чужбина ще гласуват машинно още на следващите избори в най-малко 12 000 секции, но ще посочват адреса си в България, за да бъде изготвен изборен списък "българи в чужбина". Няма да се отнема правото им на хартиена бюлетина, ако поискат такава. В машините за гласуване да се програмират 240 листи, предлагат вносителите.

Предвижда се още българите, гласуващи в чужбина, да подават месец преди изборите заявление за гласуване, без обаче това да отнема правото им и на място да заявят желание за гласуване. Това ще се нарича активна регистрация. 

3. Субсидията на партиите за получен глас да бъде 0 лева - предлага ГЕРБ. 

4. Ще има 240 РИК с по 13 члена.

5. Квадратчето "Не подкрепям никого" остава в бюлетината - за разлика от промените в Изборния кодекс, които предлага омбудсмана Мая Манолова, тъй като отразявало обективно нагласите в обществото. 

6. Радикална промяна за броя на депутатите предлага ГЕРБ. Ако избран депутат стане министър, мястото му да не се заема от никой и столът в парламента ще остане празен, за да няма частични избори от мястото, откъдето е избран депутатът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16597

19

Умен

12.01 2017 в 21:49

Когато се прави референдум за нещо толкова важно като изборите от които зависи кой ще ви управлява следва освен разяснение и дебати по медиите (каквито нямаше) да има и варианти за избор, а не само да или не!!!

С какви очи Боко твърди, че народът иска точно такива мажоритарни избори?

-6644

18

wayOff

12.01 2017 в 20:48

Денис верни са тия неща дето пишеш. Знам ги доста добре. Вероятно разбираш и без да обяснявам, защо не искам да гласувам за ДПС.......срамно е, че ги държат в АЛДЕ.


Дори тука имаше публикация по въпроса....

http://offnews.bg/news/Politika_8/DPS-ne-e-liberalna-partiia-I-zashto-oshte-e-v-ALDE_536531.html

3014

17

ордер

12.01 2017 в 18:39

Партията която променя изборния кодекс винаги губи избори. НЕ знам защо БСП не приемат и да си спечелят с пълно мнозинство.....

1069

16

Петър Папазов

12.01 2017 в 17:03

Поредната андрешковщина на ГЕРБ.1.Как няма да се възтановява броя на депутатите? Те са представители на гласоподавателите и техният брой е фиксиран за да има пълно представителство.2. ГЕРБ открадна 20 млн.лв и затова временно ще мине без субсидии.Партиите да станат заложници на мафията това иска ГЕРБ защото те самите са такива.3.Защо президентът да районира страната? Такова скудоумие може да се роди само в Банкя.Ако се стигне до прерайониране то ще е работа на Парламента защото ще трябва да се регламентира със закон.
Смехотворните напъни на Бойко и ЦвЦв да скроят шапка на новия президент показват безсилие и дават отговор на въпроса защо сме на това дередже. РЪКОВОДИ НИ ЛОШ ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ!

13176

15

Майндърбайндър

12.01 2017 в 16:24

Голяма простотия се задава.Имат 6 работни дни за да променят още веднъж кодекса,който вече променяха няколко пъти.И като отменят сегашния,а новия бъде върнат от КС при разпуснат парламент,как ще се проведат изборите?

31722

14

Denis Rizanov

12.01 2017 в 15:07

Ги Верхофстадт е настоящ лидер на групата на АЛДЕ (Алианса на либералите и демократите за Европа) в ЕП. Членове на същата тази група, която ръководи Ги Верхофстадт, е една политическа партия в България. Гласувай за нея, да имате повече евродепутати, да се осъществят политиките на харесвания от теб Ги!
)))))


За награда може да получиш и едно талонче за лотариите. Да си "тръкнеш" късметезца, че закачалката за шапка - празна. Либералецо.

4450

13

Нострадамус

12.01 2017 в 14:55

Мръсна игра, тънки сметки с мажоритарния вот. ГЕРБ се опитва с един удар да постигне три цели - хем новият президент и партийната конкуренция да бъдат притиснати, хем да се натрупат електорални дивиденти, хем да се удължи животът на правителството – рекет, кражби и Бойко Борисов. http://www.segabg.com/article.php?id=837745

-6644

12

wayOff

12.01 2017 в 14:33

#11 ами още не съм чул достатъчно убедителни тези от тези хора. А пък за релани дела какво да кажем......

Да виждаш ДЕОС или Ицката Иванов да протестират срещу погазването на народната воля???? Какъв либерал си ако подобна гавра не те кара да повърнеш???

2600

11

In Trum we trust

12.01 2017 в 14:24

wayOff имаме бе. Партията на гейовете, лесбийките и бежанците - ДЕОС. И новата на Ристо Иванов ще е ляво-либерална. Така че имаш избор.

-6644

10

wayOff

12.01 2017 в 14:21

#08 много е жалко това с едната партия.

Много бих искал да имаме либерална партия например и да гласувам за нея. Партия водена от някой като Ги Верхофстадт. Това отговаря на моите политически виждания. Няма такава партия.

Имам и приятели социалисти - откровени социалисти с леви убеждения. Те също нямат партия в България. БСП не е социалистическа партия - виждаме ги, че са доминиращо слугинаж на корпоративни интереси.

Имам и познати с десни икономически възгледи (не са десни като цяло, щото повечето са атеисти) и те няма за кого да гласуват.

Въобще тъжна е констатцията ти.

Реално в България представителната демокрация не работи добре на партиен принцип. Може би за това хората искаха мажоритарна система (аз гласувах против). Щеше да е хубаво да има и механизъм за отзоваване. Така когато някой михлизин се осере, избирателите му ще могат, да го изгонят.......