Нинова: ГЕРБ не искат мажоритарен вот, искат да удължат работата на правителството си

Последна промяна на 11 януари 2017 в 20:47 4988 20

Снимка бТВ

"В този парламент няма доверие от хората, които гласуваха на президентските избори, няма мнозинство, вътре постоянно са разправии, сговори, договорки, няма трайно мнозинство, което да е способно да взема решения", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Очи в очи" по бТВ.

Позицията на БСП е, че настоящият парламент не трябва да продължава работата си. ГЕРБ нямат намерение да въведат мажоритарен вот, просто искат да продължат живота на това правителство, обясни Нинова. 

Социалистите искат този парламент да бъде разпуснат и да се обявят избори. Според нея изборът на Румен Радев за президент и показал желанието на хората за промяна.

"Министър-председателят подаде оставка, има конституция, правила и ред в тази държава – отиваме на избори", каза Нинова.

"В сегашния парламент мнозинство за такава промяна няма, това е формален повод правителството да остане на власт и да продължи да прави това, което прави", допълни тя.

Лидерът на социалистите е призовала всички партии, които ще отидат на следващите парламентарни избори, да поемат ангажимент, че след вота ще бъде направена промяна в избирателната система.

От БСП се обявяват за смесена избирателна система, при която мажоритарния и пропорционалния вот са 50 на 50. Според Нинова изцяло мажоритарният избор ще отключи повече проблеми от тези, които ще реши. 

"Чистата мажоритарна система крие риск за купени народни представители, за проблеми в районирането, не е ясна картата на България", обясни Нинова.

Преди дни тя попита премиера в оставка Бойко Борисов къде и за какво за три месеца са похарчени 2 млрд. лв. излишък в бюджета за миналата година.

Според стенограма от заседанието на Министерския съвет, излишъкът през август е 3.267 млрд. лв. По думите на Нинова на 4 януари тази година правителството е обявило излишък от 1.5 млрд. лв. 

В студиото на Цветанка Ризова тя каза, че все още не е получила отговор на въпроса си.