Референдумът отложен: ГЕРБ се молят на реформаторите, те им се смеят

Антония Чорева Последна промяна на 11 януари 2017 в 12:15 11822 10

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ да се разисква референдума на Слави Трифонов и да бъде вкарана мажоритарна система за идващите избори.

ГЕРБ останаха сами, без коалиционна подкрепа в решението си да вкарат промени в Изборния кодекс и както те се изразяват - "да се съобразят с волята на народа". Управляващите бяха подкрепени само от БДЦ в парламента да се проведат разисквания по трите точки, които Слави предлага в референдума. 

Депутатите гласуваха предложение на депутата от ДПС Четин Казак точката на ГЕРБ да бъде отхвърлена, тъй като е популистка, тъй като все още за референдума се води дело в съда и управляващите "искали само да се харесат предизборно на обществото и на някои водещи на шоу програми". 

"За" предложението на Казак гласуваха 99 народни представители, "против" бяха 76 , а "въздържали се" - 4, с което точката отпадна от дневния ред на Народното събрание.

След като депутатите решиха референдумът да бъде отхвърлен, на трибуната излезе председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е основният двигател на темата за референдума в ГЕРБ.

Той предложи да се прегласува предложението на Казак и да се допусне да се разглеждат въпросите на референдума в парламента. 

"Обръщам се вас, реформатори, колеги, бъдете последователни, вие поставихте този въпрос за дебат пред обществото, вие предложихте за промяна на субсидията, ако сте последователни и искрени, гласувайте", каза Кирилов от трибуната. Отговорът в залата беше смях, а фактите - реформаторите не подкрепиха ГЕРБ да вкара на дневен ред референдума на Слави броени дни преди края на този парламент и месеци преди изборите. 

А мотивите за спешните промени в Изборния кодекс, които ГЕРБ настоятелно иска да прокара преди края на този парламент, изложи председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов.  "Заявявам категорично, че сме малцинство в сегашната ситуация, но моралът на ГЕРБ ни задължава да се съобразим със суверена, а това са над 2,5 млн. български избиратели, които казаха избирателната система да се промени. Това отлагане ще бъде преодоляно с политическата воля, която сме заявили и утре ще внесем законопроекта в деловодството на парламента, за да може другата седмица на извънредно заседание на правна комисия да се гледат двата законопроекта, да има решение и доклад, и другата седмица да внесем в пленарна зала разискванията и гледането на първо четене на двата законопроекта". Цветанов беше категоричен, че ако за Румен Радев е важна волята на народа, той ще се съобрази с тези 2.5 милиона българи, които са гласували на референдума и искат промяна в избирателната система. Основният акцент според Цветанов е, че идващите избори няма да бъдат легитимни, тъй като народът е искал едно, а депутатите не са се съобразили с него и не са го променили. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6005

10

Kostadin Georgiev

12.01 2017 в 10:37

ГЕРБ са вредна партия, но като гледам тук главно герберасти гласуват. Иначе се видя че мафията в лицето на СТОЛИЧАНИНА СЕЛЯК трифонов, си поръча и направи този референдум, с единствената цел малките партии да отпаднат. Не е ли популизъм 0 лева субсидия, при положение че ГЕРБ имат милиони спестени, пари от влогове също. А после ще си променят закона и отново ще потекат парите на данъкоплатците пак в джоба на МАФИЯТА ГЕРБ!!! Трябва да се отстрани главния прокурор-пазителят на мафията ГЕРБ, за да тръгне България в правилна посока.

11406

9

Hihi1981

12.01 2017 в 09:07

Хем вълка сит хем агнето цяло!Политика...

8284

5

Георгиев

11.01 2017 в 13:06

В Швейцария референдумът за имиграцията, който мина с 51% (не като нашия) и беше задължителен, беше приет миналата година със значителни изменения 3 години след гласуването. 3 години се дискутираха ползите и недостатъците и накрая се взе решение, че не може да се ограничи имиграгията по начина, по който са гласували хората, без да се застраши достъпа до Европейския пазар - най-големият пазар за износ на Швейцарски стоки и услуги, а от там и икономиката. Това е едно отговорно решение на Швейцарския парламент, срещу което на практика ням никаква съпротива, въпреки "волята на суверена".
Имайте го предвид, когато ви говорят за "суверена" разни милиционери-физкултурници, мутри, ДС-агенти и шоумени.

7977

4

МБ

11.01 2017 в 13:02

Май референдумът позатопли отношенията между Слави Тр. и Бойко Б. Позабравен е отказът за строежа на зелената площ в София. Не гледам шоуто редовно, но като че ли Краси Радков вече не се превъплъщава в ББ.

9604

1

In Trum we trust

11.01 2017 в 12:22

ГЕРБаджийте си го поръчаха този референдум с надеждата за служебна победа на изборите.