ГЕРБ отговори на Радев: Това е лична позиция на двама сенатори

OFFNews 05 март 2021 в 16:47 4503 3

Управляващите от ГЕРБ дадоха извънредно изявление по повод коментара на държавния глава Румен Радев по повод позицията на двама сенатори от Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Президентът определи становището на председателя на комисията на външни работи към щатския сенат Боб Менeндез и сенатор Джим Риш, друг член на комисията, като "съкрушителна оценка".

Както OFFNews вече съобщи в позицията на американските сенатори се казва:

"Постоянната корупция в България, намаляването на медийната свобода в страната и политизирането на съдебната система, както и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България."

Именно шамарът от Вашингтон и коментара на държавния глава по темата бяха поводът за извънредното изявление на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и на бившия външен министър от квотата на Реформаторския блок, а сега кандидат-депутат от ГЕРБ Даниел Митов.

"Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното - въпросната позиция е лична на двама членове на американския сенат, не е позиция на Сената и на Конгреса. Очевидно отдавна не е имало посещение на членове на Сената в България. Смятаме, че трябва в най-скоро да посетят България и да видят как страната се развива", каза бившият реформатор.

Според Митов при победа на изборите правителството ще продължи да работи с новата администрация на САЩ и с новите сенатори.

"Това е лична позиция, не е официална позиция на Сената. Президентът Радев обаче внушава, включително и с изпратено до медиите съобщение, че това е позиция на Сената", коментира и Георг Георгиев.

Според него президентът Радев лъжел брутално и безцеремонно.

"Другият извод е липса на политическа култура, тъй като се позовава на личното мнение на двама сенатори. Третият извод е, че той днес се включи в предизборната кампания. На чия страна той вдигна юмрук даде рамо и застана зад тях - на БСП, на "Изправи се.бг", на някой забегнал в Дубай обвиняем или на други опозиционери", попита още младото острие на партия ГЕРБ.

Според него истинският диалог между България и САЩ е скрепен с всичките усилия, разговори и срещи на премиера Борисов с американските му колеги.

"Президентът Радев нито веднъж не е канен на официално посещение в САЩ и не е запознат с институционалната ни политика със Щатите. Затова не смятам, че е в правото си да дава оценки и да прави коментари", рече и Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3040

3

Любомир Димитров

06.03 2021 в 08:28

Ще има ли по примера на "ремонт на ремонта" и "брифинг по повод брифинга" след като се оказа и доказа, че въпросното изявление на американските сенатори не е от лични техни профили в социалните мрежи, а на официалната страница на Комисията по външни работи на Сената и то в качеството им на председател и зам. председател на тази комисия ?!
https://www.foreign.senate.gov/press/chair/release/joint-statement-from-chairman-menendez-and-ranking-member-risch-o n-us-bulgaria-bilateral-relationship
И как лицата Митов и Георгиев ще оправдаят думите си - едва ли е от незнание. Ако пък е от незнание , още по-зле, че такива хора ръководят външната политика на страната.
Очаквам сега и Екатерина Полувелика да се хвърли на амбразурата !

3162

2

Grigor Arssov

05.03 2021 в 19:15


И сега на нас ни е оставено да прецениме кое е по-меродавното... "лично мнение" - на председателя на комисията по външна политика и старшия републиканец в тази комисия или това на лицата Митов и Георгиев?

3162

1

Grigor Arssov

05.03 2021 в 18:45

А гербавите се изплющяха:

Другарко.....НЯКОЙ МИ СЕ Е НAAKАЛ У ГAЩИТЕ!!!!