ГЕРБ обеща да не се коалира с леви партии

Последна промяна на 21 януари 2014 в 15:36 2557 4

Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов, Снимка: БГНЕС

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение, с което партията декларира, че няма да влиза „под каквато и да е форма в коалиции с политически формации от център-левия политически спектър“.

Това става ясно от отворено писмо, адресирано до председателя на БСП Сергей Станишев и изпратено до медиите от пресцентъра на ГЕРБ.

"Обръщам се към Вас с настоящото отворено писмо по повод зачестилите спекулации в публичното пространство, че съществуват договорки и сценарии за разцепление на БСП, в които се замесват името на ПП ГЕРБ и лично моето име. Уверявам Ви, че всички подобни твърдения са умишлени и безпочвени опити за манипулация", посочва в писмото си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бившите управляващи обещават, че няма да работят съвместно с която и да е лява партия и подчертават, че в това число влизат всички формации в „Коалиция за България, сред които – БСП и АБВ.

„Използвам случая публично и лично да Ви уверя, че като председател на ПП ГЕРБ ще бъда гарант за спазването на решението на Изпълнителната комисия на партията. По този начин ГЕРБ категорично се разграничава от всякакви умишлени опити за пришиване на името ни към хипотетични бъдещи коалиции с леви партии и движения“, се казва още в обръщението на Борисов към Станишев.

Експремиерът призова председателя на БСП за „прозрачен и националноотговорен дебат“ по време на предизборната кампания за европейските избори.

„В предстоящата предизборна кампания няма място за дребнотемие, политически интриги, компромати и манипулации. Като председател на ПП ГЕРБ заявявам, че нашата партия ще води позитивна кампания в името на европейското бъдеще на българските граждани и страната ни“, посочват в писмото си ГЕРБ.

Изпълнителният комисия, с което партията декларира, че няма да влиза „под каквато и да е форма в коалиции с политически формации от център-левия политически спектър“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.01 2014 в 15:32

Знае ли някой КОЙ ни предлага този или онзи за политици в България?Всички партии участват в избори и накрая пак БКП печели.Отговорът е че БКП е взела властта с оръжие и я задържа с писалката.Как така станаха десни на 10.11.89 когато ден преди това са били леви?Как става така,че бащата или дядото АБПФК а наследника-демократ.

21.01 2014 в 17:53


Tиквунската рекетьорска банда се има за дясна партия?

Таааааашак!

21.01 2014 в 17:36


Това са проблемите ,не измислени леви или десни.

Общото състояние на 85-те най-богати хора в света се равнява на това на най-бедните 3,5 млрд. души на планетата. Изчислението е резултат от анализа на Oxfam „Working for the Few”, посветен на неравенството в доходите и неговите ефекти.

В доклада си глобалната организация излага детайлни данни за неравенството, което се създава от рязкото увеличаване на състоянието на богатите. Според документа то поставя огромни рискове пред прогреса на човечеството.

Изчисленията на Oxfam показват, че през 2013 година 210 души са станали милиардери, с което са се включили в елитния клуб на общо 1 426 души с имущество за над милиард долара. Общото състояние на тези хора се равнява на 5,4 трлн. долара.

Най-богатият един процент от световното население разполага с нетно състояние от 110 трлн. долара, или 65 пъти повече от по-бедната половина на човечеството. Това се равнява на половината от общото световно богатство.

„Подобна масирана концентрация на икономически ресурси в ръцете на малцина поставя значителна заплаха за политическите и икономически системи. Вместо да се движат напред заедно, хората са все по-разделени откъм политическа и икономическа сила, което неминуемо увеличава социалното напрежение и риска от разпад на обществото“, се казва в доклада.

Документът е публикуван непосредствено преди годишната среща на Световния икономически форум в Давос. С него Oxfam призовават глобалните лидери да направят стъпки за обръщане на процеса за рязко увеличаване на неравенството.

Някои от препоръките са насочени към промяна на политиката за облагодетелстване на богатите с различни данъчни отстъпки и политически услуги. Според проучване на организацията в много държави хората вярват, че законите и регулациите се правят в услуга на богатите.

„Проучване в шест държави – Испания, Бразилия, Индия, Южна Африка, САЩ и Великобритания, показва, че мнозинството от хората са убедени, че законите се правят в услуга на богатите“, се казва в документа.

За пример се дава Индия, където за последните 10 години милиардерите са се увеличили от едва шестима до 61 души. Те концентрират богатство на стойност 250 млрд. долара. „Това, което е шокиращо, е делът на това елитно малцинство в общото национално богатство – от 1,8 на сто през 2003 година той достига 26 на сто през 2008 година“, се посочва в доклада.

В документа се посочва още, че седем от всеки десетима души живеят в държава, в която неравенството в доходите се е увеличило през последните 30 години. В САЩ пък икономическият ръст след 2009 година е донесъл увеличение на богатството на 95% от клуба на най-богатия процент американци, докато 90% от цялото население са се оказали обеднели.

21.01 2014 в 17:15

А...каква партия е гЕрб???