ГЕРБ иска изслушване на кандидата за съдебен инспектор след сигнал от Яне Янев

OFFNews 28 януари 2014 в 14:50 5113 1

ГЕРБ поиска незабавно изслушване на кандидата за главен съдебен инспектор, след като лидерът на РЗС Яне Янев е предоставил уличаващи документи на Бойко Борисов. 

От пресцентъра на партията съобщиха, че на базата на предоставените документи, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е заявил, че ГЕРБ настоява за незабавно изслушване на Веселина Тенева, за да бъдат проверени данните от документите, преди гласуването в Народното събрание на кандидатурата на съдийката от ВАС Веселина Тенева за главен съдебен инспектор.

В поредица от публикации сайтът "Биволъ" показа съмнителни имотни сделки в семейството на съдийката. 

Съпругът на единствения кандидат за главен съдебен инспектор Георги Георгиев, е участвал в доста изгодни заменки на апартменти, собственост на скандалната общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното й дружество "Заводпроект" ЕООД.

През 2002 и 2003 г. от фирма "Софийски имоти" на "Заводпроект" са прехвърлени 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. "Гурко" 12. 

Според "Биволъ" два от тези 35 апартамена, както и още едно жилище и три гаража са станали собственост на съпруга на Тенева – Георги Георгиев, както и на неговите брат и сестра – Никола и Александра. Става въпрос за апартамент на ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 128.32 кв.м., друг на ул. "Н.Й. Вапцаров" 25 с площ 130.99 кв.м., както и трети – на ул. "Елемаг" 26 с площ 161.70 кв.м. Гаражите пък се намират на ул. "Елемаг" 26 и на "Банат", като два от тях са с площ 19.76 кв.м. и един – с площ 28.28 кв.м.

Въпреки публикациите от ГЕРБ вече заявиха, че нямат забележки към кандидатурата. Единственото, което депутатите от партията на Борисов поискаха, беше да се удължи срокът за номинации на кандидатури. Етичната комисия при ВСС вече се произнесе по случая, като не откри нарушение на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.  

Миналата седмица правната комисия в парламента реши да изслуша съдията на 26 февруари.

Веселина Тенева беше номинирана за поста в последния момент на 27 декември от БСП и ДПС след набързо приети правила за избора ѝ. От ГЕРБ не предложиха друга кандидатура преди това, а в началото на януари поискаха удължаване на срока, в който могат да предлагат имена. Правната комисия отхвърли искането им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!