ГЕРБ: Имаме проблем с мнозинството, разчитаме само на 13 реформатори депутати

OFFNews 15 октомври 2016 в 09:06 8165 16

При коалиционното споразумение разчитахме на 23 депутати, а днес ние разчитаме само на 13 депутати от Реформаторския блок.

Това коментира пред Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод кризата в коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок. Вчера премиерът Бойко Борисов каза, че ако не се държат като управляващи, ще каже "довиждане" на реформаторите и последваха среща за изясняване на ситуацията. 

По думите на Цветанов депутати на РБ в парламента играят опозиция на мнозинството. 

"Ние имаме проблем за събирането на 121 представители, за да формираме стабилно мнозинство. Искаме да знаем кой е опоизиция и дали ДСБ е отделно",подчерта Цветанов. 

Той се мотивира с фактите, че предстои гледане на бюджета на страната, както и разпределяне не важни пари - 220 млн.лв. за учители, 1 милиард годишно за енергийна ефективност и е важно да се знае кое е мнозинството. 

Цветанов обясни също, че в момента между ГЕРБ и Реформаторския блок има проблеми и на местно ниво. "В момента на много места в страната - в местната власт има противопоставяне между представителите между РБ и ГЕРБ, а ние се нуждаем от подкрепа, за да изпълним местни политики", каза Цветан Цветанов.Той добави: "Когато имаме нужда от подкрепа за националните интереси, ни обвиняват, че се заиграваме с ДПС, а националният интерес е преди всичко и благодарим дори на опозицията, че ни подкрепяла по важни въпроси". 

По повод факта, че парламентът не работи заради липса на кворум последната седмица, Цветанов коментира, че ГЕРБ ще  влезе в пленарна зала с почти всички депутати и ще направи смислен дебат. "Но нека изборите да не бъдат основание за нагнетяване на повече напрежение, необходимо е спокойствие и единение",призова той. 

Цветан Цветанов коментира и социологическите прогнози, според които кандидата на ГЕРБ за президентските избори Цецка Цачева е с малко проценти с думите, че тяхната социология е по-добра за тях от тази на изборите и че на миналите избори са предвещавали такива резултатите, не ГЕРБ били с доста повече преднина. 

Ние се нуждаем от победа на първи тур и да се приключи и разходите за втория тур да отидат за важни за страната неща, категоричен е Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови